POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - PROGRAMI

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 2000. godine - Arhiva - pravilnici u primjeni - zakon o izborima - pravilnik o obvezno ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE OBJAVE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
680
Ustavni sud Republike Hrvatske, u Vijeću trojice za odlučivanje o ustavnim tužbama sastavljenom od dopredsjednika Suda Jurice Malčića, kao predsjednika Vijeća te sudaca mr. sc. Ivana Matije i Milana Vukovića, dr. iur., kao članova Vijeća, u postupku povodom ustavne tužbe I. Š. iz Z., na sjednici Vijeća održanoj dana 7. ožujka 2000. godine, jednoglasno je donio
RJEŠENJE

  1. Ustavna tužba se odbacuje.
  2. Ovo rješenje objavit će se u »Narodnim novinama«.

Obrazloženje
Podnositelj je dana 27. prosinca 1999. godine uputio Sudu brzojav sljedećeg sadržaja: »ovime ulažem ustavnu tužbu protiv odluke Upravnog suda Republike Hrvatske a koju ću tužbu naknadno konkretizirati«.
Prema članku 16. stavku 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske (»Narodne novine«, broj 99/99, u nastavku: Ustavni zakon) postupak pred Ustavnim sudom pokreće se pisanim zahtjevom, prijedlogom i ustavnom tužbom dok stavak 2. istog članka određuje da podnesci upućeni Ustavnom sudu moraju biti potpisani.
U konkretnom slučaju a u smislu članka 33. Ustavnog zakona, valjalo je primijeniti odredbu članka 113. stavka 3. Zakona o parničnom postupku koja navodi da ako je podnesak upućen telegrafski a ne sadrži sve što je potrebno da bi se po njemu moglo postupiti, smatrat će se da je dan u roku, ako uredan podnesak naknadno bude predan sudu ili bude upućen sudu preporučenom pošiljkom u roku od tri dana od dana predaje brzojava pošti.
Budući da podnositelj nije dopunio ustavnu tužbu na način koji bi Sudu omogućio obradu predmeta tako da donese odluku o biti stvari, ispunjeni su razlozi iz odredbe članka 31. Ustavnog zakona za odbačaj ustavne tužbe.
Stoga je, na temelju odredbe članka 31. Ustavnog zakona, riješeno kao u izreci.
Broj: U-III-1189/1999
Zagreb, 7. ožujka 2000.
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik Vijeća
Jurica Malčić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti