POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - PROGRAMI

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 2000. godine - Arhiva - uvid javnosti - predsjednik o razrješenju - ispravak naputka sudovi ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE OBJAVE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

HRVATSKA NARODNA BANKA
2349
Na temelju članka 83. stavak 1. Zakona o osnovama deviznog sustava, deviznog poslovanja i prometa zlata (»Narodne novine«, br. 91A/93. i 36/98.) i članka 67. stavak 1. točka 23. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci (»Narodne novine«, br. 35/95 – pročišćeni tekst) Savjet Hrvatske narodne banke na sjednici održanoj 6. prosinca 2000. godine donio je
ODLUKU
O IZDAVANJU I PRODAJI PRIGODNOGA
SREBRNOGA KOVANOG NOVCA
»SLAVA RAŠKAJ«

  1. Hrvatska narodna banka izdaje, u sklopu serije prigodnoga kovanog novca pod nazivom »ZNAMENITE HRVATICE«, srebrni kovani novac posvećen slikarici Slavi Raškaj, koja se posebno istaknula akvarelima te se ubraja u prve hrvatske akvareliste.
  2. Prigodni srebrni kovani novac iz točke 1. ove Odluke izdaje se u apoenu od 200 kuna, u količini od 2 000 komada i u ukupnom iznosu od 400.000,00 kuna.
  3. Prigodni srebrni kovani novac iz točke 2. ove Odluke bit će izrađen od srebra stupnja čistoće 925/000, u specijalnoj tehnici kovanja kojom se postiže kakvoća polirane ploče, s visokosjajnim ravnim površinama i matiranim reljefnim detaljima, prigodnih motiva. Srebrni kovani novac od 200 kuna imat će masu od 33,63 grama i promjer od 40 milimetara.
  4. Prigodni srebrni kovani novac od 200 kuna s lica izgleda ovako: u središnjem dijelu prikaz je portreta Slave Raškaj. Uz rub gornjeg polukruga ispisano je ime i prezime slikarice te godine njezina rođenja i smrti »SLAVA RAŠKAJ 1877. – 1906.«.
  5. Prigodni srebrni kovani novac od 200 kuna s naličja izgleda ovako: u središnjem dijelu, na kvadratnoj podlozi, prikaz je fragmenta akvarela koji je naslikala Slava Raškaj, poznatog pod nazivom »Ozaljski grad sa slapom Kupe«, s panoramom grada Ozlja i rijeke Kupe. U središnjem dijelu gornjeg polukruga, uz rub, prikaz je grba Republike Hrvatske ispod kojeg je istaknuta godina »2000.«. Lijevo i desno od prikaza grba, polukružno uz rub, ispisan je tekst »REPUBLIKA HRVATSKA«. Između donjeg ruba kvadratne podloge i ruba kovanog novca, u dva retka, oznaka je nominalne vrijednosti »200« i naziva novčane jedinice »KUNA«.
  6. Obod prigodnoga srebrnoga kovanog novca od 200 kuna je gladak.
  7. Autor idejnoga i likovnog rješenja ovoga srebrnoga kovanog novca od 200 kuna je Kuzma Kovačić, akademski kipar.
  8. Prigodni srebrni kovani novac iz točke 2. ove Odluke prodavat će se po cijeni od 260,00 kuna za komad.
  9. Prigodni srebrni kovani novac iz točke 2. ove Odluke pustit će se u prodaju 18. prosinca 2000. godine.
  10. Ova Odluka stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

O. br. 563/2000.
Zagreb, 6. prosinca 2000.
Predsjednik Savjeta
Hrvatske narodne banke
guverner
Hrvatske narodne banke
dr. Željko Rohatinski, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti