POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - PROGRAMI

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 2000. godine - Arhiva - rh - zakon o prekidu - naputak o utvrđenju ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE OBJAVE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

HRVATSKA NARODNA BANKA

2220
Na temelju članka 36. stavak 2. i članka 67. stavak 1. točka 17. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci (»Narodne novine«, br. 35/95 – pročišćeni tekst) Savjet Hrvatske narodne banke na sjednici održanoj 8. studenoga 2000. godine, donio je
ODLUKU
O OSNOVNIM OBILJEŽJIMA PRIGODNOGA
OPTJECAJNOGA KOVANOG NOVCA OD 25 KUNA
POSVEĆENOG 2000. GODINI

  1. Hrvatska narodna banka u povodu obilježavanja jubileja 2000. godine izdaje prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna.
  2. Prigodni optjecajni kovani novac iz točke 1. ove Odluke izdaje se u količini od 300 000 komada i u ukupnom iznosu od 7.500.000,00 kuna.
  3. Prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna izrađen je od dvodijelne kovine. Jezgra prigodnoga optjecajnoga kovanog novca od 25 kuna izrađena je od slitine 92% bakra, 6% aluminija i 2% nikla, a prsten je izrađen od slitine srebrnasta sjaja koja se sastoji od 75% bakra i 25% nikla.
  4. Prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna ima oblik pravilnog dvanaesterokuta, kojemu opisana kružnica ima promjer od 32 milimetra. Prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna ima masu od 12,75 grama.

Jezgra prigodnoga optjecajnoga kovanog novca od 25 kuna ima promjer od 18 milimetara i masu od 4,05 grama.
Prsten prigodnoga optjecajnoga kovanog novca od 25 kuna ima unutarnji promjer od 18 milimetara i masu od 8,70 grama.
5. Prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna s lica izgleda ovako: unutar jezgre kovanog novca prikaz je fetusa kao univerzalnog simbola ljudskog života koji je središnjica tisućljeća koje završava i novog tisućljeća koje započinje, a što je simbolizirano prikazom niza zraka unutar jezgre prstena kovanog novca. Unutar donjega središnjeg dijela prstena kovanog novca istaknuta je godina »2000.«.
6. Prigodni optjecani kovani novac od 25 kuna s naličja izgleda ovako: u središnjem dijelu jezgre kovanog novca brojčana je oznaka nominalne vrijednosti »25«. Kroz konture brojaka vidi se kuna zlatica okrenuta na desno, čije je tijelo ukomponirano u brojčanu oznaku nominalne vrijednosti. U donjemu središnjem dijelu prstena kovanog novca grb je Republike Hrvatske. Na kružnu površinu prstena lijevo od grba položena je grančica lovora u cvatu, a desno grančica hrasta lužnjaka s plodovima. U gornjoj kružnoj površini prstena istaknut je natpis »REPUBLIKA HRVATSKA«.
7. Obod prigodnoga optjecajnoga kovanog novca od 25 kuna je gladak.
8. Autor idejnoga i likovnog rješenja je Damir Mataušić, akademski kipar.
9. Ova Odluka stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.
O.br. 561/2000.
Zagreb, 8. studenoga 2000.
Predsjednik Savjeta
Hrvatske narodne banke
guverner
Hrvatske narodne banke
dr. Željko Rohatinski, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti