POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - PROGRAMI

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 2000. godine - Arhiva - pravosudno - poslovnik vlade republike - pravilnik o kontroli ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE OBJAVE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

MINISTARSTVO FINANCIJA
969
Sukladno Zaključku Vlade Republike Hrvatske klasa: 441-03/99-01/62 urbroj: 5030105-99-2 od 30. prosinca 1999. godine i Odluci Vlade Republike Hrvatske o davanju suglasnosti Hrvatskim željeznicama za zaduženje u inozemstvu, Ministarstvo financija donijelo je temeljem ovlaštenja iz odredbi članka 7. i članka 10. Zakona o kreditnim poslovima s inozemstvom (»Narodne novine«, br. 43 od 31. svibnja 1996. godine) 21. ožujka 2000. godine sljedeću
ODLUKU
O IZDAVANJU DRŽAVNOG JAMSTVA ZA ZADUŽENJE HRVATSKIH ŽELJEZNICA U INOZEMSTVU
I.
Odlukom o davanju suglasnosti Hrvatskim željeznicama (HŽ) za zaduženje u inozemstvu od 30. prosinca 1999. Vlada Republike Hrvatske dala je suglasnost Hrvatskim željeznicama za sklapanje ugovora s tvrtkom FRIUL Export iz Trsta o isporukama rezervnih dijelova za održavanje dizelmotornih vlakova u vrijednosti nabave od DEM 1.500.000 (protuvrijednost 5.901.450 kuna).
II.
Isporuke prema Ugovoru o nabavi iz točke I. bit će financirane izvoznim robnim kreditom od strane financijske tvrtke ESTFIN iz Trsta koja je u zajedničkoj grupi s FRIUL Export.
III.
U ime zajmoprimatelja, Hrvatskih željeznica, ugovor o nabavi i ugovor o kreditu potpisat će mr. Dragutin Šubat, generalni direktor HŽ ili po njemu i Nadzornom tijelu HŽ ovlaštena osoba.
Ministarstvo financija je ovlašteno za izdavanje, a ministar financija ili zamjenik ministra financija za potpisivanje platežnog državnog jamstva za kredite pod sljedećim uvjetima:
Kreditor:                ESTFIN, Trst

Zajmoprimatelj:           Hrvatske željeznice d.o.o. (HŽ), Zagreb

Namjena:                financiranje nabave rezervnih dijelova za održavanje
                    dizel motornih vlakova HŽ

Iznos:                     1.500.000 DEM

Otplata:                tromjesečno u 12 obroka (36 mjeseci, prvi obrok
                    3 mjeseca nakon isporuke)

Kamata:                tromjesečni EURIBOR za DEM uvećan za 2,5%
                    godišnje (trenutno 6,0% godišnje)

Trošak vođenja:           0,125% mjesečno

Trošak ugovaranja:           1% jednokratno od iznosa kredita

Jamstvo:                neopozivo platežno državno jamstvo Republike
                    Hrvatske

IV.
Sklapanje i provedbu ugovora o nabavi i isporukama kao i ugovora o kreditima prate i nadziru Ministarstvo pomorstva, prometa i veza i Ministarstvo financija u okvirima svojih nadležnosti.
V.
Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u »Narodnim novinama«.
Klasa: 441-01/99-01/172
Urbroj: 513-14/00-4
Zagreb, 21. ožujka 2000.
Ministar financija
dr. Mato Crkvenac, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti