POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - PROGRAMI

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 2000. godine - Arhiva - članci - zakon o igrama - ispravak pravilnika online ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE OBJAVE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO
Temeljem članka 22. točka 1. Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske (»Narodne novine« br. 22/92. 42/92 i 71/97), Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske propisuje
OBVEZATNE UPUTE VII.
GLASOVANJE U INOZEMSTVU

  1. Birači koji nemaju prebivalište na području Republike Hrvatske i birači koji imaju prebivalište na području Republike Hrvatske, a na dan izbora se zateknu izvan granica Republike Hrvatske ostvaruju svoje biračko pravo na izborima za predsjednika Republike Hrvatske u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske, na biračkim mjestima određenim u inozemstvu.
  2. Birač koji nema prebivalište u Republici Hrvatskoj dužan je, prije nego pristupi glasovanju na biračkom mjestu u inozemstvu predočiti biračkom odboru:

- dokaz o državljanstvu Republike Hrvatske (putovnica izdana u RH osobna iskaznica izdana u RH, domovnica, uvjerenje o upisu u knjigu državljana RH, rješenje o primitku u hrvatsko državljanstvo),
- dokaz o prebivalištu u inozemstvu (javna isprava strane države kojom se dokazuje prebivalište),
- dokaz o identitetu (putovnica, osobna iskaznica, vozačka dozvola, odnosno bilo koja javna isprava sa fotografijom iz koje se nedvojbeno može utvrditi identitet osobe bez obzira da li je isprava izdana u RH ili inozemstvu, te da li je isprava važeća ili joj je istekao rok trajanja).
3. Birač koji ima prebivalište u Republici Hrvatskoj, a na dan izbora se zatekne u inozemstvu dužan je, prije nego pristupi glasovanju biračkom odboru predočiti:
- dokaz o hrvatskom državljanstvu i biračkom pravu (domovnica, putovnica, osobna iskaznica),
- potvrdu za glasovanje u inozemstvu izdanu od nadležnog tijela državne uprave.
Potvrdu za glasovanje u inozemstvu birač je dužan predati biračkom odboru kod dolaska na biračko mjesto i ista čini sastavni dio izbornog materijala za to biračko mjesto.
4. Biračima koji trajnije borave u inozemstvu birački odbor dopustit će glasovanje bez potvrde za glasovanje u inozemstvu, ukoliko takav birač predoči dokument kojim može dokazati svoje boravište u inozemstvu (dozvola boravka i sl.).
Klasa: 020-03/2000-02/07
Urbroj: 599-2000-1
Zagreb, 13. siječnja 2000.
Predsjednik
Marijan Ramušćak, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti