POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - FINANCIJE - KREDITI

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1997. godine - Propisi - arhiva - pravna zajednica - rješenje hrvatske narodne - rješenje o carinskom ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE OBJAVE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu Jadranko Crnić, predsjednik Suda, te suci Zdravko Bartovčak, dr. Velimir Belajec, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrović, mr. Vojislav Kučeković, Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, u postupku nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora temeljem članka 125. alineja 7. Ustava Republike Hrvatske, te članka 38. alineja 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91) u povodu prijedloga Socijaldemokratske partije Hrvatske na sjednici održanoj dana 8. travnja 1997. godine, donio je slijedeće
PRIOPĆENJE I UPOZORENJE
I. Ustavnom sudu Republike Hrvartske obratila se Socijaldemokratska partija Hrvatske prijedlogom za nadzor nad ustavnošću i zakonitošću izbora i to zbog:

  1. nepravilnosti nastale povodom promidžbenog spota HDZ-a "Bolji život za sve - zna se HDZ", koji se počeo objavljivati na HRT 7. travnja 1997., a kojim spotom se, kako smatra, vrijeđa Socijaldemokratska partija Hrvatske.
  2. promidžbenog plakata Mladeži HDZ-a koji se pojavio 7. travnja 1997., a na kojem plakatu se izruguje izborni slogan Socijaldemokratske partije "Radom i poštenjem".

Socijaldemokratska partija Hrvatske predlaže da Ustavni sud Republike Hrvatske zabrani citirani spot i naredi stranci HDZ da povuče plakat Mladeži HDZ-a.
II. Ustavni sud Republike Hrvatske postupajući po pravu nadzora, pregledavši prethodno osporeni izborni spot i plakat utvrdio je slijedeće:

  1. Izborni spot "Bolji život za sve - zna se HDZ" u određenim dijelovima i to u dijelu kad nakon riječi "Što je istina" pokazuje sliku Ivice Račana, a nakon čega nabraja nedjela komunista, može asocirati da je Socijaldemokratska partija Hrvatske sa svojim čelnicima nastavak represivnog režima iz prošlosti. Također ta asocijacija bi mogla proizaći i iz dijela spota koji na pitanje "Tko je glasao protiv suverene Republike Hrvatske" pokazuje sliku Zdravka Tomca, također čelnika stranke SDP. Takva rješenja u spotu mogu asocirati na to da je Socijaldemokratska partija Hrvatske odgovorna za sve ono što se u spotu riječima i slikom prikazuje a odnosi se na djelatnost komunista bivšeg režima.
  2. Izborni plakat Mladeži HDZ-a koji prikazuje milicionara kako privode mladića a na kome velikim crvenim slovima piše slogan "Rad i poštenje?" može asocirati na slogan Socijaldemokratske partije "Radom i poštenjem" čime se također pokušava Socijaldemokratsku partiju Hrvatske proglasiti sljednikom bivšeg jugoslavenskog represivnog režima.

III. Zbog iznesenog Ustavni sud je našao da je izborni spot u dijelu navedenom u točki 1. i dio plakata naveden u točki 2. protivan:
- izbornim propisima (članci 31.i 32. Zakona o izborima zastupnika u Sabor Republike Hrvatske - "Narodne novine", broj 11/94 - pročišćeni tekst, 68/95 i 108/96 i članak 19. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i jedinica lokalne uprave i samouprave - "Narodne novine", broj 90/92, 69/95, 59/96 i 63/96),
- odredbama Ustava Republike Hrvatske (članak 3., članak 14. - sloboda, jednakost pred zakonom, demokratski višestranački sustav kao najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske),
- uljudbenim dosezima Republike Hrvatske kao demokratske države.
Izborni spot HDZ-a je protivan i Programskim pravilima Hrvatske radiotelevizije za praćenje "Izbora 97" (opće odredbe - I dio).
IV. U svezi s iznijetim Ustavni sud Republike Hrvatske upozorava:
- Hrvatska radiotelevizija te druge javne i privatne televizijske postaje ne smiju emitirati spot "Boji život za sve - zna se HDZ" u dijelu gdje se pokazuju čelnici Socijaldemokratske partije Hrvatske Ivica Račan i Zdravko Tomac,
- plakat Mladeži HDZ-a Hrvatska demokratska zajednica u izbornoj promidžbi smije koristiti, ali bez crvenog slogana "Rad i poštenje?".
Broj: U-VII-307/1997
Zagreb, 8. travnja 1997.
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti