POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - FINANCIJE - KREDITI

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1997. godine - Propisi - arhiva - pravna praksa - pravilnik o sigurnosti - naredba o zračnim ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE OBJAVE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu Jadranko Crnić, predsjednik Suda te suci Zdravko Bartovčak, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrović, mr. Vojislav Kučeković, Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, u postupku nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora, temeljem članka 125. alineja sedma Ustava Republike Hrvatske, te članka 38. alineja prva Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91), u povodu prijedloga Socijaldemokratske partije Hrvatske, na sjednici održanoj dana 2. travnja 1997. godine, donio je i daje sljedeće
PRIOPĆENJE I UPOZORENJE
Ustavnom sudu Republike Hrvatske obratila se je Socijaldemokratska partija Hrvatske podneskom koji je pogrešno označen kao žalba na rješenje Izbornog povjerenstva Republike Hrvatske, klasa: 013-01/97-01/01, urbroj: 599-97-179, od 27. ožujka 1997. godine.
Ocijenivši da se podnesak ne odnosi na izborne sporove u smislu odredaba članaka 54. do 58. Zakona o izborima zastupnika u Sabor Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 22/1992, 1/1993, pročišćeni tekst 30/1993, 11/1994, 68/1995 i 108/1996), odnosno u smislu odredaba članaka 56. do 60. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i jedinica lokalne uprave i samouprave ("Narodne novine", broj 90/1992, 69/1995, 59/1996, ispr. 63/1996), Ustavni sud podnesak drži prijedlogom za nadzor nad ustavnošću i zakonitošću izbora iz odredaba članaka 38.-42. već navedenog Ustavnog zakona.
Socijaldemokratska partija Hrvatske razlog obraćanja Ustavnom sudu nalazi u nepravilnosti izborne promidžbe od strane Hrvatske demokratske zajednice u svezi sa spotom "Za Hrvatsku za koju smo se borili - zna se HDZ" i to iz dva razloga: 1) jer se u navedenom spotu rabe arhivske snimke aktivnog djelovanja Hrvatske vojske u obrambenim akcijama kao i snimke vojnog mimohoda održanog na Jarunu u povodu 5. obljetnice hrvatske samostalnosti i državnosti i 2) jer u spotu nastupa pjevač u vojnoj odori.
U svezi s iznijetim ovaj Sud

  1. priopćuje da su arhivske snimke o kojima je riječ u prijedlogu dio povijesne dokumentacije ovog naroda i njih može od Hrvatske televizije dobiti na korištenje svaka stranka, pod jednakim uvjetima, pa i u svrhu svoje izborne promidžbe.
  2. upozorava, u pogledu nastupa pjevača u vojnoj odori u istom spotu, na odredbe članka 42. Zakona o obrani (pročišćeni tekst "Narodne novine", broj 74/1993, 57/1996), koje propisuju zabranu svake političke djelatnosti, osnivanja stranaka, održavanja političkih skupova i manifestacija u oružanim snagama, te zabranu vojnim osobama i osobama na službi u oružanim snagama da sudjeluju u uniformi na skupovima, ophodima i demonstracijama.

Prema shvaćanju ovog Suda nastup u vojnoj odori na televiziji treba shvatiti kao oblik sudjelovanja u uniformi na skupovima.
Sud također upozorava na odredbu članka 32. Zakona o službi u oružanim snagama Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 23/1995, 33/1995) prema kojoj vojna osoba nosi odoru za vrijeme vojne službe.
Na kraju Sud upozorava da ove zakonske odredbe obvezuju na promjene u navedenom spotu prije daljnjih emitiranja.
Broj: U-VII-271/1997
Zagreb, 2. travnja 1997.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti