POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - FINANCIJE - KREDITI

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1997. godine - Propisi - arhiva - pravna metodologija - uredba o hrvatskoj - aneks osnovnom nacionalnom ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE OBJAVE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu Jadranko Crnić predsjednik Suda, te suci Zdravko Bartovčak, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrović, mr. Vojislav Kučeković, Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, odlučujući o ustavnoj tužbi M. N. iz Z., zastupanog od odvjetnika K. K., V. D. - L. i M. K., na sjednici održanoj dana 26. ožujka 1997. godine, donio je
RJEŠENJE

  1. Ustavna tužba se odbacuje.
  2. Ovo će se rješenje objaviti u "Narodnim novinama".

Obrazloženje
Ustavna tužba podnijeta je u povodu rješenja Županijskog suda u Gradu Z. broj: IX-II-Kv-152/97 od 11. ožujka 1997. godine.
Navedeno rješenje Županijski sud u Gradu Z. donio je odlučujući o žalbi okrivljenika, koji je i podnositelj ustavne tužbe, protiv rješenja Županijskog suda u Gradu Z., Istražnog odjela, broj: XIII-KIO-I-89/97 od 5. ožujka 1997. godine, o provođenju istrage i o određivanju pritvora iz zakonske osnove navedene u članku 182. stavak 2. točke 1. Zakona o krivičnom postupku (pročišćeni tekst "Narodne novine", broj 34/1993, 38/1993, 28/1996).
Osporenim rješenjem žalba okrivljenika je odbijena kao neosnovana.
Podnositelj ustavne tužbe smatra da su mu time povrijeđena prava iz odredaba članaka 3., 5., 14., 29., i 115. Ustava Republike Hrvatske.
Ustavna tužba nije dopuštena.
Prema odredbama članka 28. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91) svatko može Ustavnom sudu podnijeti ustavnu tužbu ako smatra da mu je odlukom sudbene vlasti, upravne vlasti ili drugih tijela koja imaju javne ovlasti, povrijeđena Ustavom utvrđena sloboda i prava čovjeka i građanina. Ako je zbog povrede ustavnog prava dopušten drugi pravni put, ustavna tužba može se podnijeti tek nakon što je taj pravni put iscrpljen.
Stajalište je ovog Suda (dosad zauzeto u predmetima U-III-6/92, U-III-7/92, U-III-10/92, U-III-32/92, U-III-1/93, U-III-556/94, U-III-67/95, U-III-862/95, U-III-888/95, U-III-889/95, U-III-890/95, U-III-355/96, U-III-375/96) da se u povodu provođenja istrage i određivanja pritvora, odnosno produženja pritvora, te o drugim prethodnim pitanjima, ustavna tužba može podnijeti tek po okončanju krivičnog postupka, dakle kad se iscrpi pravni put na presudu u krivičnom predmetu.
Budući da u ovoj pravnoj stvari podnositelja ustavne tužbe nije, u smislu članka 28. stavak 2. navedenog Ustavnog zakona, iscrpljen drugi pravni put, nisu ispunjene procesne pretpostavke za odlučivanje, te je Sud riješio kao u izreci.
Ovo se rješenje temelji na odredbi članka 26. navedenog Ustavnog zakona, te na odredbi članka 58. Poslovnika Ustavnog suda Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 29/1994), a njegova objava na odredbi članka 20. stavak 1. navedenog Ustavnog zakona.
Broj: U-III-213/1997
Zagreb, 26. ožujka 1997.
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti