POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - FINANCIJE - KREDITI

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1997. godine - Propisi - arhiva - pravna literatura - ukaz o proglašenju - obrasci za statističko ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE OBJAVE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu Jadranko Crnić, predsjednik Suda te suci Zdravko Bartovčak, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrović, mr. Vojislav Kučeković, Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora, temeljem odredbi članka 125. al. 7. Ustava Republike Hrvatske, članka 38. al. 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 13/91) i članka 55. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i jedinica lokalne uprave i samouprave ("Narodne novine", br. 90/92, 69/95, 59/96 i 63/96) povodom prijedloga Socijaldemokratske partije Hrvatske, Županijske organizacije Varaždin, na sjednici održanoj dana 27. ožujka 1997. godine, donio je ovo
RJEŠENJE
I. Poništavaju se:

  1. Prihvat i objava kao pravovaljane po Hrvatskoj kršćanskoj demokratskoj uniji predložene općinske liste kandidata za Općinsko vijeće općine Maruševec;
  2. Sastavljanje i objava liste kandidata za člana Općinskog vijeća općine Maruševec, koji se biraju u izbornoj jedinici I. općine Maruševec.

II. Općinsko izborno povjerenstvo općine Maruševec provest će ponovno radnje navedene u t. I., sukladno odredbama Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i jedinica lokalne uprave i samouprave.
III. Ovo rješenje objavit će se na isti način na koji su objavljene liste kandidata iz t. I. pod 1. i 2. ovog rješenja.
IV. Ovo rješenje objavit će se u "Narodnim novinama".
Obrazloženje
Povodom prijedloga Socijaldemokratske partije Hrvatske - Županijske organizacije Varaždin, proveden je nadzor nad ustavnošću i zakonitošću izbornog postupka Općinskog izbornog povjerenstva općine Maruševec, a u odnosu na radnje navedene u t. I. ovog rješenja.
Utvrđeno je da je ista osoba predložena po Hrvatskoj kršćanskoj demokratskoj uniji za kandidate za izbor za Općinsko vijeće općine Maruševec u izbornoj jedinici I. te općine, kao i na listi iste stranke za istu općinu.
Općinsko izborno povjerenstvo općine Maruševec, povodom rečenog prijedloga, prihvatilo je i objavilo listu kandidata navedenu u t. I. - 1. izreke ovog rješenja, te sastavilo i objavilo listu kandidata iz t. I. - 2. izreke ovog rješenja.
Prema odredbama članka 13. stavak 4. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i jedinica lokalne uprave i samouprave, kandidat za člana predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave, odnosno jedinice lokalne uprave i samouprave može biti predložen samo u jednoj izbornoj jedinici.
Budući da je isti kandidat istodobno na listi u I. izbornoj jedinici općine Maruševec i na stranačkoj listi iz t. I. - 1. izreke ovog rješenja za koju je izborna jedinica područje cijele općine Maruševec, to je prihvatom i objavom liste iz točke I. - 1. izreke ovog rješenja i sastavljanjem i objavom liste iz točke I. - 2. izreke ovog rješenja, na kojim listama je kao kandidat navedena ista osoba, Općinsko izborno povjerenstvo općine Maruševec povrijedilo odredbu članka 13. stavka 3. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i jedinica lokalne uprave i samouprave.
Navedena povreda može biti od utjecaja na rezultat izbora, trebalo je stoga, a temeljem odredbi članka 40. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 13/91), riješiti kao u izreci i poništiti radnje iz točke I. izreke ovog rješenja.
U ponovljenom postupku, Općinsko izborno povjerenstvo općine Maruševec imat će u vidu i dopis HKDU, naslovljen na Izborno povjerenstvo Varaždinske županije, po kojem se odustaje od kandidata za izbornu jedinicu.
Dijelovi rješenja o objavi istog zasnivaju se na odredbama članaka 20. i 40. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.
Broj: U-VII-238/1997
Zagreb, 27. ožujka 1997.
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti