POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - FINANCIJE - KREDITI

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1997. godine - Propisi - arhiva - podzakonski propisi - pravilnik o naknadi - odluka o dodijeli ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE OBJAVE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
Na temelju članka 1. stavka 1. Zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Zastupničkog doma Sabora Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 90/96), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 20. ožujka 1997. godine donijela
UREDBU
O POTRAŽIVANJIMA PREMA PODUZEĆIMA I DRUGIM PRAVNIM OSOBAMA S PODRUČJA REPUBLIKE HRVATSKE OSLOBOĐENIM AKCIJAMA "BLJESAK" I "OLUJA" I PODRUČJA ISTOČNE HRVATSKE KOJA SU U POSTUPKU MIRNE REINTEGRACIJE
Članak 1.
Protiv poduzeća i drugih pravnih osoba čija su sjedišta na područjima Republike Hrvatske oslobođenim akcijama "Bljesak" i "Oluja" i područjima istočne Hrvatske koja su u postupku mirne reintegracije, neće se provoditi prinudna naplata obveza ili uknjižba tereta na imovinu niti se mogu blokirati njihovi žiro računi za potraživanja nastala do okupacije područja na kojem se nalazi njihovo sjedište.
Članak 2.
Potraživanja iz članka 1. ove Uredbe priznaju se vjerovnicima sa sjedištem na teritoriju Republike Hrvatske, koja su nastala do 17. kolovoza 1990. godine.
Članak 3.
Potraživanja koja su predmet ove Uredbe, u razdoblju od 17. kolovoza 1990. do 2. svibnja 1995. godine, odnosno do 5. kolovoza 1995. godine, te do dana završetka postupka mirne reintegracije, ne revaloriziraju se, niti se na njih obračunavaju kamate.
Za razdoblje od 2. svibnja 1995. godine, odnosno 5. kolovoza 1995. godine, te od dana završetka postupka mirne reintegracije priznat će se potraživanja povećana za eskontnu stopu Narodne banke Hrvatske.
Članak 4.
Vjerovnici iz članka 2. ove Uredbe dužni su svoja potraživanja prijaviti Hrvatskom fondu za privatizaciju u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Uredbe.
Uz prijavu vjerovnici su dužni priložiti potvrdu ovlaštenog revizora da je potraživanje nastalo i da se vodi u poslovnim knjigama.
Članak 5.
Hrvatski fond za privatizaciju neće priznati potraživanja vjerovnika koja su otpisana i koja nisu unijeta u temeljni kapital prilikom pretvorbe društvenog poduzeća.
Članak 6.
Potraživanja koja se priznaju sukladno odredbama ove Uredbe vjerovnici mogu, umjesto naplate, pretvoriti u svoj ulog u pravnoj osobi ili otpisati.
Članak 7.
Danom primjene ove Uredbe prestaje važiti Uredba o potraživanjima prema poduzećima i drugim pravnim osobama s područja Republike Hrvatske oslobođenim akcijama "Bljesak" i "Oluja" ("Narodne novine," broj 24/96).
Članak 8.
Ova Uredba stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama", a primjenjuje se od 1. travnja 1997. godine.
Klasa: 305-01/96-01/01
Urbroj: 5030116-97-1
Zagreb, 20. ožujka 1997.
Predsjednik
mr. Zlatko Mateša, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti