POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - FINANCIJE - KREDITI

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1997. godine - Propisi - arhiva - tehnički propisi - pravilnik o veličini - pravilnik o registraciji ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE OBJAVE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu Jadranko Crnić, predsjednik suda, te suci Zdravko Bartovčak, dr. Velimir Belajec, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrović, mr. Vojislav Kučeković, Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, odlučujući o zahtjevu Hrvatske socijalno liberalne stranke, za provođenje nadzora nad ustavnošću izbora za predsjednika Republike Hrvatske, na sjednici Suda održanoj dana 10. lipnja 1997. godine, donio je slijedeće
RJEŠENJE

  1. Odbija se zahtjev Hrvatske socijalno liberalne stranke za provođenje nadzora nad određivanjem biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini.
  2. Ovo rješenje će se objaviti u "Narodnim novinama".

Obrazloženje
Hrvatska socijalno liberalna stranka podnijela je zahtjev za postupanje u obavljanju nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora za predsjednika Republike Hrvatske, a u svezi s glasovanjem hrvatskih državljana u Bosni i Hercegovini.
Podnositelj zahtjeva zatražio je da Ustavni sud temeljem ovlasti općeg nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora provede nadzor nad određivanjem biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini kako bi se ona odredila isključivo unutar službenih prostorija diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske.
Zahtjev nije osnovan.
U Izvješću br. 2, lipanj 1997, Izborno povjerenstvo Republike Hrvatske, objavljen je pregled biračkih mjesta u inozemstvu za izbor predsjednika Republike. Pod točkom 6. pregleda navedena su biračka mjesta u Bosni i Hercegovini. Iz navedenog pregleda proizlazi da je u Bosni i Hercegovini određeno ukupno 19 biračkih mjesta za glasovanje hrvatskih državljana u toj zemlji. Svih 19 biračkih mjesta nalaze se u prostorijama diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske i njihovim uredima u Bosni i Hercegovini.
Prema navedenom sva su biračka mjesta u Bosni i Hercegovini određena u skladu s odredbom članka 5. Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 22/92 i 42/92), prema kojoj se biračka mjesta u inozemstvu određuju u prostorima diplomatsko-konzularnih predstavništava i inozemnim uredima Republike Hrvatske.
Iz navedenih razloga Ustavni sud odbio je zahtjev.
Broj: U-VII-710/1997
Zagreb, 10. lipnja 1997.
USTAVNI SUD REPUBLIKEHRVATSKE
Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti