POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - FINANCIJE - KREDITI

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1997. godine - Propisi - arhiva - tehnički propisi - popis sredstava za - obvezatne upute izbor ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE OBJAVE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu Jadranko Crnić predsjednik Suda, te suci Zdravko Bartovčak, dr. Velimir Belajec, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrović, mr. Vojislav Kučeković, Jurica Malčić, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, odlučujući o ustavnoj tužbi Z. C. iz M., zastupanog po punomoćniku B. Š., odvjetniku iz P., na sjednici održanoj dana 29. listopada 1997. godine donio je
ODLUKU

  1. Ustavna tužba se odbija.
  2. Ova će se odluka objaviti u "Narodnim novinama".

Obrazloženje
Dopuštenom i pravodobno podnesenom ustavnom tužbom njen podnositelj tvrdi da su mu rješenjem Komisije za carinske prekršaje Carinarnice P. od 18. svibnja 1995. godine, broj: P/I-127/95 i P/I-129/95, rješenjem Carinske uprave Ministarstva financija od 31. kolovoza 1995. godine, broj: P/II-340/95, te presudom Upravnog suda Republike Hrvatske od 12. rujna 1996. godine, broj: Us-7321/95-4 povrijeđena ustavna prava iz članka 5, 14, 19, 29. i 32. Ustava Republike Hrvatske.
Rješenjem tijela prvoga stupnja podnositelj ustavne tužbe proglašen je krivim zbog prekršaja iz članka 343. stavak 1. točka 1. u svezi sa člankom 355. stavak 1. Carinskog zakona ("Narodne novine", broj 53A/91, 33/92, 26/93, 106/93 i 92/94). Ovaj prekršaj počinio je pokušajem prijenosa robe preko carinske crte izvan graničnog prelaza, te je kažnjen novčanom kaznom od 38.598,00 kn.
Navode o povredama navedenih ustavnih prava podnositelj ustavne tužbe obrazlaže tvrdnjom da mu u prekršajnom postupku nije omogućena valjana obrana uz branitelja, predlaganje dokaza u svoju obranu, da nije bio nazočan saslušanju svjedoka, od kojih je svjedok na čijem iskazu se zasniva odluka o njegovoj prekršajnoj odgovornosti a saslušan je i u stegovnom postupku koji je protiv njega vođen, iskazao drugačije.
Nakon podnošenja ustavne tužbe njen podnositelj podnio je ovome Sudu prijedlog da se privremeno odgodi izvršenje novčane kazne jer bi njenom prinudnom naplatom bile mu prouzročene teško otklonjive posljedice.
Ustavna tužba nije osnovana.
Navodima o povredama navedenih ustavnih prava podnositelj ustavne tužbe u stvari pokušava opovrgnuti činjenice utvrđene u prekršajnom postupku. Prekršajni postupak protiv podnositelja ustavne tužbe pokrenut je i vođen sukladno odredbama Carinskog zakona, te Zakona o prekršajima ("Narodne novine", broj 2/73, 21/74, 9/80, 25/84, 52/87, 27/88, 43/89, 8/90, 41/90, 59/90, 91/92 i 33/95). U provedenom prekršajnom postupku podnositelj ustavne tužbe je saslušan, on se je odrekao prava na branitelja, a sam postupak vođen je sukladno odredbama Zakona o prekršajima. Odluke koje su u prekršajnom postupku i u upravnom sporu donijete temelje se na Zakonu o prekršajima i Carinskom zakonu. Nisu stoga odluke prekršajnih tijela i Upravnog suda Republike Hrvatske, za koje podnositelj ustavne tužbe tvrdi da su mu povrijedile ustavna prava koja su navedena, suprotne odredbama članka 19. stavak 1. Ustava Republike Hrvatske.
Navodne povrede rečenih ustavnih prava podnositelj ustavne tužbe obrazlaže nepotpuno utvrđenim činjeničnim stanjem, te slijedom toga i pogrešnom primjenom materijalnog prava u prekršajnom postupku te upravnom sporu koji je iza prekršajnog postupka slijedio, jer podnositelj ustavne tužbe tvrdi da nije počinio carinski prekršaj.
Budući niti utvrđenjima prekršajnog tijela prvoga stupnja te stajalištima svih tijela koja su u ovom predmetu donosila odluke nisu povrijeđena ustavna prava navedena po podnositelju ustavne tužbe, to je temeljem odredbi članka 61. Poslovnika Ustavnog suda Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 29/94), odlučeno kao u izreci.
Obzirom na način odlučivanja, o prijedlogu za privremenu odgodu izvršenja nije bilo potrebe odlučivati.
Objava ove odluke temelji se na odredbi članka 20. stavak 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91).
Broj: U-III-294/1997
Zagreb, 29. listopada 1997.
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti