POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - FINANCIJE - KREDITI

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1997. godine - Propisi - arhiva - obrade zakona - zaključak agencije za - pravilnik o arbitraži ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE OBJAVE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE
HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske u Vijeću sastavljenom od dopredsjednika Suda dr. Velimira Belajeca, kao predsjednika Vijeća i sudaca mr. Vojislava Kučekovića i Mladena Žuvele, kao članova Vijeća u postupku povodom ustavne tužbe dioničara tvrtke "U" d.d. iz V. i "U" d.d. iz V., koje zastupa Odvjetničko društvo "K. i P." iz Z., na sjednici održanoj dana 7. srpnja 1997. godine, jednoglasno je donio sljedeće
RJEŠENJE

  1. Ustavna tužba se odbacuje.
  2. Ovo rješenje objavit će se u "Narodnim novinama".

Obrazloženje
Dioničari tvrtke "U" d.d. iz V. i to: D. Z., A. P., T. C., A. Š., Lj. Š. i J. M., svi iz V. i "U" d.d. iz V., koje zastupa Odvjetničko društvo "K. i P." iz Z., podnijeli su ustavnu tužbu u povodu rješenja Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, broj: Pž-432/97-2 od 4. ožujka 1997. godine. Navedenim je rješenjem, rješavajući po žalbi tužitelja i predlagatelja osiguranja u postupku u kojem je podnositelj ustavne tužbe "U" d.d. tuženi, uvažena žalba i preinačeno rješenje Trgovačkog suda u V., broj: P-524/96 od 10. siječnja 1997. godine.
Drugostupanjskim je rješenjem uvažena žalba tužitelja u navedenom postupku i preinačeno prvostupanjsko rješenje na način da je određena privremena mjera u skladu s odredbom članka 298. Ovršnog zakona ("Narodne novine", broj 57/96).
Podnositelji smatraju da su im navedenim odlukama povrijeđena njihova ustavna prava iz članka 19. stavka 2. i članka 48. Ustava Republike Hrvatske.
Ustavna tužba nije dopuštena.
Prema odredbi članka 28. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91, nastavno: Ustavni zakon) svatko može podnijeti ustavnu tužbu ako smatra da mu je odlukom sudbene, upravne vlasti ili drugih tijela koja imaju javne ovlasti, povrijeđeno jedno od Ustavom utvrđenih ustavnih prava čovjeka i građanina.
U konkretnom slučaju je u tijeku parnica između predlagatelja osiguranja i podnositelja ustavne tužbe "U" d.d., a radi ostvarenja nenovčane tražbine tužitelja i predlagatelja osiguranja.
Kako je navedenim rješenjem određena privremena mjera osiguranja u skladu s odredbom članka 298. Ovršnog zakona, u okviru postupka koji je u tijeku, a u svrhu osiguranja nenovčane tražbine do pravomoćnog okončanja postupka, to ono ne predstavlja odluku u smislu odredbe članka 28. stavka 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91) u povodu koje se može podnijeti ustavna tužba.
Slijedom navedenog, a kako se ne radi o odluci iz članka 28. Ustavnog zakona to je u skladu s odredbom članka 26. Ustavnog zakona u svezi s člankom 58. Poslovnika Ustavnog suda Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 29/94) zbog nepostojanja pretpostavki za odlučivanje o biti stvari riješiti kao u izreci.
Odluka o objavi temelji se na odredbi članka 20. stavka 1. Ustavnog zakona
Broj: U-III-397/1997
Zagreb, 7. srpnja 1997.
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik Vijeća
dr. Velimir Belajec, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti