POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - FINANCIJE - KREDITI

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1997. godine - Propisi - arhiva - moje pravo - pravilnik o informatičkom - pravilnik o gospodarenju ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE OBJAVE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE
Na temelju članka 31. stavka 1. točke 2. Zakona o izborima zastupnika u Sabor Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 30/93 - pročišćeni tekst, 11/94, 68/95 i 108/96) i članka 29. stavka 1. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i jedinica lokalne uprave i samouprave ("Narodne novine", br. 90/92, 69/95, 59/96 i 63/96) Izborno povjerenstvo Republike Hrvatske, donosi
OBVEZATNE UPUTE OŽ-IX i OLS-VIII
O NAČINU RADA BIRAČKOG ODBORA ZA PROVOĐENJE IZBORA ZA ZASTUPNIKE U ŽUPANIJSKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE I ZA ČLANOVE PREDSTAVNIČKIH TIJELA JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE ODNOSNO JEDINICA LOKALNE UPRAVE I SAMOUPRAVE

  1. Izbori za zastupnike u Županijski dom Sabora Republike Hrvatske i za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave odnosno jedinica lokalne uprave i samouprave provodit će se na istim biračkim mjestima i pred istim biračkim odborima koje za izbor članova općinskog odnosno gradskog vijeća, Gradske skupštine Grada Zagreba i za članove županijske skupštine imenuju općinska odnosno gradska izborna povjerenstva te Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba (članak 32. alinea 2. i 3. i članak 33. alinea 2. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i jedinica lokalne uprave i samouprave).
  2. Isti birački odbor neposredno će provoditi glasovanje za zastupnike u Županijski dom Sabora Republike Hrvatske i za članove predstavničkih tijela općina, gradova i županija, što znači da će na svakom biračkom mjestu biti pet glasačkih kutija:

- jedna glasačka kutija za izbor zastupnika u Županijski dom Sabora Republike Hrvatske;
- dvije glasačke kutije za izbor članova županijske skupštine (jedna za izbor člana koji se bira pojedinačno u izbornoj jedinici, a druga za izbor članova na temelju kandidatskih lista);
- dvije glasačke kutije za izbor članova općinskog odnosno gradskog vijeća (jedna za izbor člana koji se bira pojedinačno u izbornoj jedinici, a druga za izbor članova na temelju kandidatskih lista).
3. Birački odbor dužan je, prije otvaranja biračkog mjesta, zapečatiti svaku glasačku kutiju na mjestima na kojima se glasačka kutija otvara.
Ukoliko glasačka kutija, tijekom glasovanja bude napunjena glasačkim listićima, tako da se putem nje ne može više glasovati, birački odbor će zapečatiti glasačku kutiju do prebrojavanja glasova na mjestu (otvoru) na kojem se ubacuju glasački listići.
Pečaćenje se obavlja upotrebom jemstvenika ili drugom odgovarajućom vrpcom, te pečatnim voskom.
4. Birački odbor mora na propisanom obrascu, u zakonskom roku, sastaviti zapisnik o radu biračkog odbora i to:
- za izbor zastupnika u Županijski dom Sabora Republike Hrvatske;
- za izbor člana županijske skupštine (za pojedinačnog kandidata);
- za izbor članova županijske skupštine (za liste kandidata);
- za izbor člana općinskog odnosno gradskog vijeća (za pojedinačnog kandidata);
- za izbor članova općinskog odnosno gradskog vijeća (za liste kandidata).
5. Zapisnik o radu birački odbor mora predati:
- za izbor zastupnika u Županijski dom Sabora Republike Hrvatske županijskom izbornom povjerenstvu;
- za izbor članova županijske skupštine (za pojedinačnog kandidata i za liste kandidata) općinskom odnosno gradskom izbornom povjerenstvu;
- za izbor članova općinskih odnosno gradskih vijeća (za pojedinačnog kandidata i za liste kandidata) općinskom odnosno gradskom povjerenstvu.
6. Točke 2., 4. i 5. ovih Obvezatnih uputa ne odnose se u cijelosti na izbore u Gradu Zagrebu.
Birački odbori u Gradu Zagrebu provodit će glasovanje za zastupnike u Županijski dom Sabora Republike Hrvatske i za članove Gradske skupštine Grada Zagreba, što znači da će na području Grada Zagreba na svakom biračkom mjestu biti tri glasačke kutije:
- jedna glasačka kutija za izbor zastupnika u Županijski dom Sabora Republike Hrvatske;
- dvije glasačke kutije za izbor članova Gradske skupštine Grada Zagreba (jedna za izbor člana koji se bira pojedinačno u izbornoj jedinici, a druga za izbor članova na temelju kandidatskih lista).
7. Birački odbori na području Grada Zagreba moraju sastaviti zapisnik o radu biračkih odbora i to:
- za izbor zastupnika u Županijski dom Sabora Republike Hrvatske;
- za izbor člana Gradske skupštine Grada Zagreba (za pojedinačnog kandidata);
- za izbor članova Gradske skupštine Grada Zagreba (za liste kandidata).
8. Zapisnik o radu birački odbori u Gradu Zagrebu moraju predati Gradskom izbornom povjerenstvu Grada Zagreba.
Klasa: 013-01/97-01/01
Urbroj: 599-97-57
Zagreb, 18. veljače 1997.
Predsjednik
Ivan Mrkonjić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti