POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - FINANCIJE - KREDITI

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1997. godine - Propisi - arhiva - legislativa - pravilnik o građevinama - uputstvo o dopuni ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE OBJAVE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE
Na osnovi članka 31. stavka 1. točke 2. Zakona o izboru zastupnika u Sabor Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 30/93 - pročišćeni tekst, 11/94, 68/95 i 108/96) i članka 29. stavka 1. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela lokalne samouprave i jedinica lokalne uprave i samouprave ("Narodne novine", broj 90/92, 69/95, 59/96 i ispr. 63/96) Izborno povjerenstvo Republike Hrvatske propisuje
OBVEZATNE UPUTE BROJ OŽ-OLS V
KORIŠTENJE STRUČNIH NAZIVA I AKADEMSKIH STUPNJEVA KANDIDATA ZA ZASTUPNIKE
Člankom 15. stavkom 2. i 3. Zakona o izboru zastupnika u Sabor Republike Hrvatske određeno je da se u prijedlogu kandidata za zastupnike i njihove zamjenike, koji se biraju pojedinačno u izbornoj jedinici i u prijedlogu za županijske liste navodi: ime i prezime, nacionalnost, adresa i matični broj svakog predloženog kandidata.
Na listu kandidata uz ime i prezime kandidata i matični broj, navodi se i naziv stranke, stranaka ili stranačke koalicije koje su predložile kandidate (članak 17. stavak 1. Zakona o izboru zastupnika u Sabor Republike Hrvatske i članak 16. stavak 1. i 3. Zakona o izborima članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i jedinica lokalne uprave i samouprave ("Narodne novine", broj 90/92, 69/95, 59/96 i ispr. 63/96).
Izborno povjerenstvo koje prihvaća i objavljuje imena kandidata za Županijski dom Sabora Republike Hrvatske, te kandidate za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave odnosno jedinica lokalne uprave i samouprave koristit će prilikom sastavljanja liste kandidata i kandidatske liste isključivo podatke o kandidatima iz prijedloga stranaka ili skupine birača, a ne podatke iz očitovanja kandidata o prihvaćanju kandidature.
Izborno povjerenstvo će na listama kandidata i kandidatskim listama, te na glasačkim listićima uz ime i prezime kandidata označiti slijedeće stručne nazive i akademske stupnjeve:
- akademik (ispred imena kandidata), za redovne članove HAZU,
- dr. sc. (ispred imena kandidata koji su stekli doktorat znanosti),
- mr. sc. (ispred imena kandidata koji su stekli magisterij znanosti).
Svi ostali stručni nazivi i zvanja (primjerice dr. med., dr. stom. dipl. iur., dipl. oec., dipl. ing. i sl.) označit će se iza imena i prezimena kandidata.
Klasa: 013-01/97-01/01
Urbroj: 599-97-54
Zagreb, 18. veljače 1997.
Predsjednik
Ivan Mrkonjić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti