POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - FINANCIJE - KREDITI

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1997. godine - Propisi - arhiva - kolokvij - odluka o prodajnoj - uredbu o dopunama ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE OBJAVE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE
Na osnovi članka 31. stavka 1. točke 2. Zakona o izboru zastupnika u Sabor Republike Hrvatske ("Narodne novine" br. 30/93 - pročišćeni tekst 11/94, 68/95 i 108/96) Izborno povjerenstvo Republike Hrvatske propisuje
OBVEZATNE UPUTE BROJ OŽ-IV
O SUDJELOVANJU PREDSTAVNIKA POLITIČKIH STRANAKA U RADU IZBORNIH POVJERENSTAVA I BIRAČKIH ODBORA

  1. U radu Izbornog povjerenstva Republike Hrvatske, županijskih izbornih povjerenstava i Gradskog izbornog povjerenstva Grada Zagreba (dalje izborna povjerenstva) i biračkih odbora, u izborima za zastupnike u Županijski dom Sabora Republike Hrvatske, može sudjelovati jedan predstavnik većinske stranke i jedan predstavnik oporbenih stranaka prema stranačkom stanju u prethodno izabranom Županijskom domu za izbor čijih zastupnika su raspisani izbori.
  2. Oporbene političke stranke svog predstavnika koji može sudjelovati u radu izbornih povjerenstava i biračkih odbora određuju dogovorom, a ako se on ne postigne do dana početka rada izbornih povjerenstava, odnosno biračkih odbora, izbor će se između od stranaka predloženih kandidata obaviti kockom, i to:

- pred Izbornim povjerenstvom Republike Hrvatske za to povjerenstvo, za županijska izborna povjerenstva i Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba;
- pred županijskim izbornim povjerenstvima i Gradskim izbornim povjerenstvom Grada Zagreba za biračke odbore.
3. Kandidat za zastupnika u Županijski dom Sabora Republike Hrvatske ne može biti predstavnik političke stranke koji će sudjelovati u radu izbornih povjerenstava ili biračkih odbora.
4. Izborna povjerenstva i birački odbori dužni su omogućiti predstavnicima političkih stranaka sudjelovanje u svom radu i to u svim radnjama u pripremi i provođenju izbora.
5. U radu izbornih povjerenstava, prilikom rasprave o svim pitanjima, uz članove povjerenstva i njihove zamjenike imaju pravo sudjelovati i predstavnici političkih stranaka koji prate rad tog izbornog tijela, ali odluku donose isključivo članovi povjerenstva čiji sastav za svako zasjedanje utvrđuje predsjednik, odnosno njegov zamjenik prije početka sjednice.
6. Ako uredno obaviješteni predstavnici političkih stranaka ne pristupe zakazanoj sjednici izbornog povjerenstva sjednica će se održati u njihovoj odsutnosti.
7. Na sadržaj zapisnika o radu izbornog tijela predstavnici političkih stranaka mogu stavljati obrazložene primjedbe, koje se moraju unijeti u zapisnik, time da sadržaj unesenih primjedaba potpisuje predstavnik političke stranke koji je primjedbu stavio.
8. Na zahtjev predstavnika političke stranke koji je sudjelovao u radu izbornog tijela izdat će se preslika zapisnika sastavljenog o radnji provedenoj u izbornom postupku.
Klasa: 013-01/97-01/01
Urbroj: 599-97-19
Zagreb, 14. veljače 1997.
Predsjednik
Ivan Mrkonjić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti