POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - FINANCIJE - KREDITI

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1997. godine - Propisi - arhiva - izbori zakona - konsolidirane izmjene izvještaji - objava obrasca pravosuđe ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE OBJAVE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu Jadranko Crnić, predsjednik Suda, te suci Zdravko Bartovčak, dr. Velimir Belajec, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrović, mr. Vojislav Kučeković, Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, odlučujući o ustavnoj tužbi Nezavisnog sindikata "Plobest", Ploče, zastupanog po punomoćniku Nikoli Marinoviću iz Splita, na sjednici održanoj dana 2. srpnja 1997. godine, donio je slijedeće
RJEŠENJE
Ustavna tužba se odbacuje.
Ovo rješenje objavit će se u "Narodnim novinama".
Obrazloženje
Nezavisni sindikat "Plobest" d.d. iz Ploča podnio je ustavnu tužbu radi zaštite ustavnog prava iz članka 60. Ustava Republike Hrvatske, budući da je Vrhovni sud Republike Hrvatske, presudom od 15. svibnja 1996. godine, broj: Gž-4/96, zabranio štrajk koji je organizirao i poduzeo podnositelj ustavne tužbe i Samostalni sindikat "Plobest" u tvrtki "Plobest" d.d. iz Ploča.
Ustavna tužba nije dopuštena.
Uvidom u predmet Županijskog suda u Dubrovniku, broj: R-12/96, u kojem je donesena i naprijed navedena odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske, utvrđeno je da je Županijski sud u Dubrovniku presudom od 18. travnja 1996. godine, broj: R-12/96, odbio zahtjev tvrtke "Plobest" d.d. iz Ploča da se zabrani štrajk organiziran i proveden po podnositelju ustavne tužbe i Samostalnom sindikatu u istoj tvrtki. Ova presuda preinačena je presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske od 15. svibnja 1996. godine, broj: Gž-4/96, te je ovaj štrajk zabranjen.
U odnosu na ovu presudu suda drugog stupnja, Nezavisni sindikat u tvrtki "Plobest" podnio je ustavnu tužbu s naprijed navedenom tvrdnjom o povredi rečenog ustavnog prava.
Prema stanju spisa Županijskog suda u Dubrovniku, podnositelj ustavne tužbe je protiv iste presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske izjavio reviziju nakon podnošenja ustavne tužbe.
Revizija podnositelja ustavne tužbe odbijena je presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske od 26. rujna 1996. godine, broj: Rev 1571/96. Ova presuda podnositelju ustavne tužbe uručena je 4. veljače 1997. godine. U odnosu na tu presudu, podnositelj ustavne tužbe nije podnio ustavnu tužbu.
Prema odredbama članka 28. stavka 2. i 3. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 13/91), ustavna tužba se može podnijeti, u slučaju dopuštenosti drugog pravnog puta radi zaštite ustavnih prava, tek po iscrpljivanju tog drugog pravnog puta. U stvarima u kojima je dopuštena revizija, pravni put je iscrpljen nakon što je odlučeno o tom pravnom sredstvu.
Ustavna tužba je u ovom slučaju podnesena prije nego što je bio iscrpljen drugi dopušteni pravni put. Stoga ne postoje pretpostavke za odlučivanje po istoj ustavnoj tužbi pa je, prema odredbama članka 26. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, riješeno kao u izreci.
Dio rješenja o objavi temelji se na odredbi članka 20. stavka 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.
Broj: U-III-378/1996
Zagreb, 2. srpnja 1997.
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti