POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - FINANCIJE - KREDITI

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1997. godine - Propisi - arhiva - izbori pravilnika - godišnji provedbeni plan - zakon o javnoj ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE OBJAVE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske u Vijeću sastavljenom od dopredsjednika Suda dr. Velimira Belajeca, kao predsjednika Vijeća i sudaca mr. Hrvoja Momčinovića i Mladena Žuvele, kao članova Vijeća u postupku povodom ustavne tužbe mr. D. V. iz D., na sjednici održanoj dana 30. lipnja 1997. godine, jednoglasno je donio sljedeće
RJEŠENJE

  1. Ustavna tužba se odbacuje.
  2. Ovo rješenje objavit će se u "Narodnim novinama".

Obrazloženje
Mr. D. V. iz D., podnio je ustavnu tužbu povodom obavijesti Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, broj: KTR-I-333/96 od 16. prosinca 1996. godine, a koja obavijest mu je dostavljena kao odgovor na njegove prigovore protiv rješenja Općinskog državnog odvjetništva D., broj: KTM-31/96 od 27. lipnja 1996. godine, kojim je odbačena krivična prijava protiv starijeg maloljetnika S. G., zbog krivičnog djela krađe iz članka 125. stavak 1. KZRH; i protiv dopisa Županijskog državnog odvjetništva D., broj: KTR-85/96 od 20. kolovoza 1996. godine, kojim je obaviješten da je Općinsko državno odvjetništvo odbacujući krivičnu prijavu postupilo u skladu sa zakonom.
Podnositelj ustavne tužbe smatra da su mu povrijeđena ustavna prava iz članka 34. stavak 1., članka 48. stavak 1. i članka 50. stavak 1. Ustava Republike Hrvatske.
Ustavna tužba nije dopuštena.
Prema odredbi članka 28. stavak 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/1991 - nastavno: Ustavni zakon) svatko može podnijeti ustavnu tužbu ako smatra da mu je odlukom sudbene, upravne vlasti ili drugih tijela koja imaju javne ovlasti, povrijeđeno jedno od Ustavom utvrđenih sloboda i prava čovjeka i građanina.
Pretpostavka za odlučivanje o biti stvari je postojanje odluke u smislu citiranog propisa.
Dopis Državnog odvjetništva Republike Hrvatske nije odluka koja bi imala značenje pojedinačnog akta sudbene ili upravne vlasti, odnosno tijela koje ima javne ovlasti, jer se njome ne odlučuje o nekom pojedinačnom spornom pravnom odnosu, niti o pojedinačnom pravu ili obvezi građana, a kojom bi onda moglo biti povrijeđeno neko ustavno pravo.
Slijedom navedenog, ne postoje pretpostavke za odlučivanje o biti stvari pa je na temelju članka 26. Ustavnog zakona u svezi sa člankom 58. Poslovnika Ustavnog suda Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 29/1994), riješeno kao u izreci.
Odluka o objavi temelji se na odredbi članka 20. stavka 1. Ustavnog zakona.
Broj: U-III-12/1997
Zagreb, 30. lipnja 1997.
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik Vijeća
dr. Velimir Belajec, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti