POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - FINANCIJE - KREDITI

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1997. godine - Propisi - arhiva - izbori odluka - pravilnik o vozačkim - uredba o pretvaranju ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE OBJAVE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske u Vijeću sastavljenom od dopredsjednika Suda dr. Velimira Belajeca, kao predsjednika Vijeća i sudaca mr. Hrvoja Momčinovića i Mladena Žuvele, kao članova Vijeća u postupku povodom ustavne tužbe M. M. iz P., D. F. R., M. L. i G. V. iz P., na sjednici održanoj dana 30. lipnja 1997. godine, jednoglasno je donio sljedeće
RJEŠENJE

  1. Ustavna tužba se odbacuje.
  2. Ovo rješenje objavit će se u "Narodnim novinama".

Obrazloženje
M. M. iz P., D. F. R., M. L. i G. V., svi iz P., podnijeli su ustavnu tužbu povodom rješenja Vrhovnog suda Republike Hrvatske, broj: Rev-1638/1996 od 17. listopada 1996. godine, rješenja Županijskog suda u P., broj: Gž-62/96 od 6. svibnja 1997. godine i rješenja Općinskog suda u P., broj: P-2431/95 od 15. prosinca 1995. godine.
Osporenim prvostupanjskim rješenjem podnositeljima ustavne tužbe, tužiteljima u navedenom postupku, odbijen je prijedlog za donošenje presuda zbog izostanka. Drugostupanjskim rješenjem odbijena je žalba podnositelja izjavljena protiv prvostupanjskog rješenja kojim se odbija prijedlog, te potvrđeno prvostupanjsko rješenje. Vrhovni sud Republike Hrvatske odbacio je u skladu s odredbom članka 400. stavka 1. Zakona o parničnom postupku reviziju podnositelja ustavne tužbe kao nedopuštenu.
Ustavna tužba nije dopuštena.
Odredbom članka 28. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91 - nastavno: Ustavni zakon) određeno je da se ustavna tužba može podnijeti nakon što je iscrpljen dopušteni pravni put. U stvarima u kojima je dopušten upravni spor odnosno revizija u parničnom ili izvanparničnom postupku, pravni put je iscrpljen tek nakon što je odlučeno o tim pravnim sredstvima.
Odredbom članka 400. stavka 1. Zakona o parničnom postupku ("Narodne novine", broj 53/91 i 91/92) propisano je da se revizija može izjaviti i protiv rješenja drugostupanjskog suda kojim je postupak pravomoćno završen.
U ovom slučaju, protiv drugostupanjskog rješenja kojim je odbijena žalba podnositelja ustavne tužbe i potvrđeno prvostupanjsko rješenje nije dopušteno izjaviti reviziju jer predmetnim rješenjem nije pravomoćno završen postupak u smislu odredbe članka 400. stavka 1. Zakona o parničnom postupku.
Osporavano rješenje Općinskog suda nije odluka kojim je pravomoćno završen postupak, već je riječ o odluci kojom se upravlja navedenim postupkom.
Budući da u konkretnoj pravnoj stvari podnositelja ustavne tužbe nije, u smislu članka 28. stavka 2. u svezi s stavkom 3. Ustavnog zakona, iscrpljen drugi pravni put, nisu ispunjene pretpostavke za odlučivanje o ustavnoj tužbi.
Stoga je na temelju odredbe članka 26. Ustavnog zakona u svezi sa člankom 58. Poslovnika Ustavnog suda Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 29/94), ustavnu tužbu valjalo odbaciti i riješiti kao u izreci.
Odluka o objavi ovog rješenja temelji se na odredbi članka 20. stavak 1. Ustavnog zakona.
Broj: U-III-167/1997
Zagreb, 30. lipnja 1997.
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik Vijeća
dr. Velimir Belajec, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti