POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - FINANCIJE - KREDITI

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1997. godine - Propisi - arhiva - pregled svih propisa - pravilnik o prijamu - odluku o izdavanju ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE OBJAVE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske u II. Vijeću sastavljenom od dopredsjednika dr. Velimira Belajeca, kao predsjednika Vijeća, te sudaca Ivana Marijana Severinca i mr. Vojislava Kučekovića, kao članova Vijeća, odlučujući o žalbi Hrvatske kršćansko demokratske stranke, na sjednici održanoj dana 23. travnja 1997. godine, donio je ovo

RJEŠENJE

  1. Usvaja se žalba Branka Kovačića, kandidata za člana Gradskog vijeća Grada Kutine, poništava se izbor člana za Gradsko vijeće za Grad Kutinu - izbornoj jedinici broj 5.
  2. Određuje se rok od 14 dana u kojem će se održati ponovljeni izbori.
  3. Ova će se odluka objaviti u Službenom glasniku Republike Hrvatske "Narodnim novinama".

Obrazloženje
Hrvatska kršćanska demokratska stranka podnijela je žalbu protiv rješenja Županijskog izbornog povjerenstva Sisačko-moslavačke županije, klasa: 013-01/97-01/01, urbroj: 2176-97-400 od 15. travnja 1997. godine, kojim je odbijen prigovor HKDS kao neosnovan.
U rješenju Izborno povjerenstvo navodi da je nedvojbeno došlo do greške prilikom tiskanja glasačkog listića izborne jedinice broj 5. za izbor članova za Gradsko vijeće za Grad Kutinu te je uz ime kandidata Hrvatske kršćansko demokratske stranke - HKDS Branka Kovačić kao stanačka pripadnost stajalo Hrvatska kršćanska demokratska unija - HKDU. Cijeneći da je kandidat inače dobio malo glasova (65) smatra izborno povjerenstvo da ova greška u tiskanju glasačkog listića nije imala bitni utjecaj na izbor kandidata Branka Kovačića.
Žalba je osnovana.
Odredba članka 40. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i jedinica lokalne uprave i samouprave ("Narodne novine", broj 90/92, 69/95, 59/96 i ispravak 63/96 - Zakon:) propisuje da glasački listić na kojem se glasuje u izbornoj jedinici u kojoj se bira jedan član predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave odnosno lokalne uprave i samouprave sadrži ime i prezime kandidata i njegovog zamjenika, puni i skraćeni naziv političke stranke, odnosno stranaka i stranačke koalicije koja je predložila kandidata.
Nedvojbeno je u ovom slučaju utvrđeno iz uvida u pribavljene materijale, a što ne spori u obrazloženju rješenja niti Izborno povjerenstvo, da je glasački listić pogrešno tiskan u odnosu na žalitelja. Naznačiti uz kandidata pripadnost pogrešnoj stranci, po ocjeni ovog Suda je takva nepravilnost koja je mogla bitno utjecati na rezultat izbora, pa je stoga odlučeno kao u izreci.
Odluka se temelji na članku 59. stavak 1. i 60. Zakona te na članku Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91)
Odluka o objavi temelji se na članku 20. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik Vijeća
dr. Velimir Belajec, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti