POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - FINANCIJE - KREDITI

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1997. godine - Propisi - arhiva - pravne stranice - naredba o ribolovu - uredba o oslobađanju ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE OBJAVE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu Jadranko Crnić predsjednik Suda, te suci Zdravko Bartovčak, dr. Velimir Belajec, dr. Nikola Filipović, mr. Vojislav Kučeković, Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, u postupku nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora, na temelju članka 125. alineja 7. Ustava Republike Hrvatske, članka 38. alineja 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91), članka 53. Zakona o izborima zastupnika u Sabor Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 22/92, 1/93, 30/93 - pročišćeni tekst, 11/94, 68/95 i 108/96) i članka 55. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i jedinica lokalne uprave i samouprave ("Narodne novine", broj 90/92, 69/95, 59/96 i 63/96) u povodu zahtjeva Socijaldemokratske partije Hrvatske za nadzor nad ustavnošću i zakonitošću izbora, na sjednici održanoj 10. travnja 1997. godine, donio je sljedeće

UPOZORENJE
I. Ustavnom sudu Republike Hrvatske 9. travnja 1997. obratila se Socijaldemokratska partija Hrvatske sa zahtjevom da Ustavni sud Republike Hrvatske u postupku obavljanja kontrole ustavnosti i zakonitosti izbora upozori Hrvatsku radioteleviziju na neprihvatljiv način postupanja prema oporbenim strankama u pogledu davanja arhivskih snimaka Hrvatske radiotelevizije.
U svom prijedlogu navodi da je Ustavni sud Republike Hrvatske 2. travnja 1997. pod brojem: U-VII-271/97 donio Priopćenje i Upozorenje u kojem je priopćio da se arhivske snimke, a koje su dio povijesne dokumentacije hrvatskog naroda, mogu dati na korištenje svakoj političkoj stranci, pod jednakim uvjetima, pa i u svrhu svoje izborne promidžbe.
Radi toga Socijaldemokratska partija Hrvatske je predložila da Ustavni sud Republike Hrvatske upozori Hrvatsku radioteleviziju da se u svom postupanju pridržava citiranog priopćenja.
II. Ustavni sud Republike Hrvatske razmotrio je zahtjev SDP-a, i upozorava:
- Hrvatska radiotelevizija dužna je omogućiti svakoj stranci pod jednakim uvjetima, pa i u svrhu izborne promidžbe, uvid i mogućnost korištenja arhivskih snimaka koje predstavljaju dio povijesne dokumentacije hrvatskog naroda.
Broj: U-VII-318/1997
Zagreb, 10. travnja 1997.
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti