POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - PODUZETNIČKI CENTAR

Propisi iz 1994. godine - Propisi - arhiva - podaci o propisima - uredba o obvezi - zakon o turističkoj ...

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA
Na temelju članka 15. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti ("Narodne novine", br. 75/93), ministar zdravstva donosi
PRAVILNIK
O NAČINU VOĐENJA EVIDENCIJE O IZVRŠENIM LABORATORIJSKIM ISPITIVANJIMA
Odredbama ovog pravilnika propisuje se način vodenja evidencije o izvršenim laboratorijskim ispitivanjima i način dostavljanja izvješća o uzročnicima zaraznih bolesti odnosno epidemije zaraznih bolesti.
Evidenciju o izvršenim laboratorijskim ispitivanjime iz stavka 1. ovog članka obvezne su voditi zdravstvene ustanove u kojima se obavlja laboratorijsko ispitivanje uzročnika zaraznih bolesti, odnosno epidemije zaraznih bolesti i provjera (verifikacija) laboratorijskog ispitivanja uzročnika zaraznih bolesti radi utvrđivanja dijagnoze (u daljnjem tekstu: zdravstvene ustanove).
Zdravstvene ustanove obvezne su voditi knjigu bolesnićkih uzoraka za bakteriološku obradu. Knjiga iz stavka 1. ovog članka mora sadržavati: 1. redni broj pod kojim je zaprimljen uzorak; 2. datum primitka uzorka; 3. ime i prezime bolesnika čiji je uzorak zaprimljen; 4. naziv zdravstvene ustanove iz koje je uzorak poslan; 5. vrstu uzorka; 6. rezultat laboratorijskog ispitivanja.
Zdravstvene ustanove obvezne su dostaviti rezultat laboratorijskog ispitivanja doktoru medicine odnosno doktoru medicine specijalisti koji je zatražio pretragu.
Zdravstvene ustanove obvezne su dostavljati izvješće o uzročnicima zaraznih bolesti odnosno epidemije zaraznih bolesti, svakih šest mjeseci Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.
Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje važiti Pravilnik o uvjetima i načinu vodenja podataka o laboratorijskim ispitivanjima te o davanju obavijesti o uzročnicima pojedinih zaraznih bolesti ("Narodne novine", br. 53/91 ).
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama".
Klasa: 011-02/94-03/12
Urbroj : 534-02-22-94-1
Zagreb, 1. ožujka 1994.
Ministar zdravstva
prof. dr. sci. Andrija Hebrang, v. r.