POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - PODUZETNIČKI CENTAR

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1994. godine - Propisi - arhiva - tiskano izdanje - izmjene upute za - odluka o registraciji ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE GODINE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE
Potaknut dramatičnim stanjem u opskrbi vodom gradova Biograda n/m, Zadra i okolice, a polazeći od načela što ih propisuju Povelja UN, Opća deklaracija o pravima čovjeka, Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, Konvencija Vijeća Europe za zaštitu prava čovjeka i temeljnih sloboda. Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju genocida i drugi međunarodni dokumenti te Ustav Republike Hrvatske, Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske na sjednici održanoj 21. lipnja 1994., donio je
REZOLUCIJA
O OSUDI GENOCIDA U OBLIKU MASOVNOG TERORA I NASILJA ŠTO GA OKUPATORSKE SRPSKE VLASTI ČINE ONEMOGUĆAVANJEM OPSKRBE VODOM GRADOVA BIOGRADA N/M, ZADRA I OKOLICE
I.
U agresiji na Republiku Hrvatsku srpska okupatorska vojska zajedno sa srpskim teroristima s okupiranih hrvatskih područja počinili su i još uvijek čine sve oblike genocida nad hrvatskim narodom i pripadnicima nesrpskih nacionalnih manjina. Kao posebnim oblikom masovnog nasilja srpski agresori i teroristi koriste se i onemogućavanjem opskrbe vodom stotina tisuća građana Republike Hrvatske, posebice gradova Biograda n/m, Zadra i okolice.
II.
Glavni izvor za opskrbu vodom grada Zadra nalazi se na rijeci Zrmanji i već je tri godine pod okupacijom srpskih terorista koji onemogućavaju njegovo korištenje. Izvor za opskrbu vodom grada Biograda n/m i okolice nalazi se nadomak mjesta Kakma na lokaciji koja administrativno pripada gradu Biogradu n/m, dakle izvan je UNPA zone. Do provedbe prve faze Zagrebačkog sporazuma o prekidu vatre izvor je bio pod okupacijom srpskih terorista. a sada je u tzv. zoni razdvajanja i pod iskljućivim je nadzorom UNPROFOR-a.
III.
Zbog pritisaka i ucjena od strane srpskih terorista UNPROFOR ne pokazuje odlučnost u omogućavanju opskrbe vodom Biograda n/m i okolice s izvora kod Kakme.
Neodlučnost UNPROFOR-a i njegova popustljivost prema srpskim teroristima sve više iritira trideset tisuća žitelja i deset tisuća prognanika Biograda n/m i okoliee koji već tri godine trpe nepodnošljivu nestašicu vode. Stoga postoji mogućnost iskazivanja otvorenog negodovanja prema neučinkovitosti UNPROFOR-a od strane tamošnjeg pućanstva.
IV.
Žitelji i prognanici grada Biograda n/m i okolice već tri godine dobivaju vodu dva puta tjedno po jedan sat, a u posljednje vrijeme sve češće vode uopće nemaju. Ovakvim nećovjećnim uskraćivanjem vode žiteljima gradova Biogada n/m, Zadra i okolice srpski teroristi žele izazvati masovnu higijensku i zdravstvenu katastrofu, a posebno u okviru Zavoda za retardirane u Sv. Filipu i Jakovu, onemogućiti gospodarski život te prisiliti ovdašnje pučanstvo na iseljavanje s ovih područja i to predstavlja smišljeni pokušaj etničkog čišćenja ovog dijela Hrvatske.
V.
Uskraćivanjem opskrbe vodom desetaka tisuća građana Republike Hrvatske, srpski teroristi i agresori prema odredbama Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida koja u članku 2. pod c) zločin genocida definira kao "hotimično nametanje grupi nepovoljnih životnih uvjeta radi njenoga potpunog ili djelomičnog uništenja" nedvojbeno čine zločin genocida. Stoga se Sabor Republike Hrvatske obraća parlamentima svih europskih zemalja i parlamentima zemalja članica Vijeća sigurnosti UN i Glavnom tajniku UN te Međunarodnom sudu za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, tražeći da osude i spriječe zločin genocida što ga srpski teroristi i agresori čine nad žiteljima Biograda n/m, Zadra i okolice i prognanicima koji su tamo smješteni time što im se namjerno uskraćuje voda kao temeljni uvjet života.
VI.
Sabor Republike Hrvatske traži od Vlade Republike Hrvatske da poduzme energične korake za zaustavljanje daljnjeg srpskog terora nad žiteljima Biograda n/m, Zadra i okolice, zahtijevajući dosljednu provedbu svih relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN te Zagrebačkog sporazuma.
Klasa: 021-03/94-03/05
Zagreb, 21. lipnja 1994.
ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik Zastupničkog doma Sabora
dr. Nedjeljko Mihanović, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti