POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - PODUZETNIČKI CENTAR

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1994. godine - Propisi - arhiva - rh - podatak o najnižem - pravilnik o ovlaštenjima ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE GODINE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

NARODNA BANKA HRVATSKE
Na temelju članka 71. Zakona o osnovama deviznog sustava, deviznog poslovanja i prometu zlata ("Narodne novine" br. 91A/93) i članka 67. stavka 1. točke 23. Zakona o Narodnoj banci Hrvatske ("Narodne novine" br. 74/92, 26/93, 79/93), Savjet Narodne banke Hrvatske na sjednici održanoj 10. svibnja 1994. godine donio je
ODLUKU
O IZNOŠENJU I UNOŠENJU EFEKTIVNIH KUNA U PUTNIČKOM PROMETU S INOZEMSTVOM
I.
Domaće i strane osobe mogu u putničkom prometu s inozemstvom iznositi iz Republike Hrvatske odnosno unositi u Republiku Hrvatsku efektivne kune do svote od 2.000.kuna po osobi i to u postojećim novčanicama u apoenima do zaključno 500.- kuna.
II.
Domaće i strane osobe mogu unijeti u Republiku Hrvatsku efektivne kune u iznosu većem od 2.000. - kuna pod uvjetom da za svaki pojedinačni iznos dobiju prethodno odobrenje Narodne banke Hrvatske.
III.
Radnici u vagon restoranima i bifeima u vlakovima Hrvatskih željeznica i brodovima u međunarodnom prometu mogu iznositi i unositi u Republiku Hrvatsku efektivne kune što ih naplate od domaćih i stranih osoba na teritoriju Republike Hrvatske za prodanu domaću robu (živežne namirnice, osvježavajuća i alkoholna pića, deserte, cigarete i dr.) u tim restoranima i bifeima.
IV.
Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o iznošenju i unošenju efektivnih hrvatskih dinara u putničkom prometu s inozemstvom ("Narodne novine", br. 99/93).
V.
Ova Odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".
O.br. 246/94.
Zagreb, 10. svibnja 1994.
Predsjednik Savjeta Narodne banke Hrvatske
guverner Narodne banke Hrvatske
dr. Pero Jurković, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti