POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - PODUZETNIČKI CENTAR

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1994. godine - Propisi - arhiva - ispis pravila - odluka o iznajeni - pravilnik o razdobljima ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE GODINE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

NARODNA BANKA HRVATSKE
Na temelju članka 16. stavka 2. i članka 67. stavka 1. točke 11. Zakona o Narodnoj banci Hrvatske
(" Narodne novine" br. 74/92., 26/93. i 79/93.), Savjet Narodne banke Hrvatske na svojoj sjednici održanoj 28. rujna 1994. donio je

ODLUKU
O KAMATNIM STOPAMA NARODNE BANKE HRVATSKE
I.
Narodna banka Hrvatske naplaćuje kamate na kredite za održavanje dnevne likvidnosti banaka po stopi od 14% godišnje.

II.
Banke koje koriste interventni kredit za premošćivanje nelikvidnosti dužni su Narodnoj banci Hrvatske platiti kamate za korišteni iznos sredstava po stopi od 19% godišnje.

III.
Narodna banka Hrvatske naplačuje kamate na dnevne kredite za štedne uloge i tekuće račune građana u kunama po stopi od 17%.

IV.
Banke koje koriste inicijalni kredit za premošćivanje nelikvidnosti dužne su Narodnoj banci Hrvatske platiti kamate za korišteni iznos sredstava po stopi od 14% godišnje.

V.
Na iznos dospjelih obveza banaka prema Narodnoj banci Hrvatske te na iznos kredita iz primarne emisije koji se koristi propisima, Narodna banka Hrvatske naplaćuje kamate u skladu s propisom o visini stope zatezne kamate.

VI.
Banke koje nisu pravilno obračunale obveznu rezervu ili je nisu u roku izdvojile u smislu propisa o obveznoj rezervi, dužne su Narodnoj banci Hrvatske platiti kamatu za manje obračunati i izdvojeni iznos obvezne rezerve po stopi od 20% godišnje.

VII.
Na sredstva obvezne rezerve banaka Narodna banka Hxvatske plača kamate u visini od 5,15% godišnje.

VIII.
Danom stupanja na snagu ove Odluke, prestaje važiti Odluka o kamatnim stopama Narodne banke Hrvatske ("Narodne novine", broj 50/94.).

IX.
Ova odluka stupa na snagu, 1. listopada 1994.

O. br. 269/94.
Zagreb, 28. rujna 1994.

Predsjednik Savjeta Narodne banke Hrvatske guverner Narodne banke Hrvatske
dr. Pero Jurković, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti