POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - PODUZETNIČKI CENTAR

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1994. godine - Propisi - arhiva - pristup propisima - poslovnik ustavnog suda - pravilnik o superanalizi ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE GODINE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

NARODNA BANKA HRVATSKE
Na temelju točke III. stavka 2. Odluke o zamjeni novčanica hrvatskog dinara za novčanice i kovani novac koji glase na kunu i lipu ("Narodne novine"" broj 37/94.) guverner Narodne banke Hrvatske donosi
UPUTU
U SVEZI SA ZAMJENOM GOTOVA NOVCA

  1. Zamjenu novčanica hrvatskog dinara za novčanice i kovani novac kune i lipe obavljaju, putem mreže svojih jedinica, Zavod za platni promet, poslovne banke i Hrvatska pošta i telekomunikacije.
  2. Zankjena se obavljaju u omjeru 1000 hrvatskih dinara za jednu kunu. Pri preračunavanju hrvatskih dinara u kune, vrijednost u kunama izražava se punim brojevima s dvije decimale, a oslatak iznosa u trećoj decimali se zanemaruje.
  3. Zamjena hrvatskog dinara za kunu i lipu obavljat će se od 30. svibnja do 31. prosinca 1994 godine. U razdoblju od 30. svibnja do 5. lipnja 1994. godine plaćanja se mogu obavljali i novčanicama hrvatskog dinara s tim da se prilikom plaćanja, hrvatski dinari preračunavaju u vrijednost kuna i lipa u omjeru 1.000 hrvatskih dinara za 1 kunu. Zavod, banke i pošte od 30. svibnja 1994. godine isplate obavljaju isključivo u kunama i lipama.
  4. Narodna banka Hrvatske opskrbljuje podružnice Zavoda novčanica i kovanim novcem kune i lipe. Jedinice Zavoda opskrbljuju s potrebnim količinama novca banke, njihove jedinice i pošte.

Primljene kune i lipe evidentiraju se do prvog dana za mjene novca, u Zavodu, bankama i poštama na posebnim računima. Do prvog dana zamjene ovaj novac se ne može evidentirati u okviru redovnog stanja blagajne.
5. Banka i njena jedinica preuzet će od jedinice Zavoda, kod koje vodi račun, kune i lipe i prije 30. svibnja 1994 godine. Na iznos novca kojeg preuzima, banka i jedinica banke ispostavlja i predaje Zavodu gotovinski ček na teret svog računa u Zavodu, s datumom izdanja 30. svibnja 1994 godine, a do 6. lipnja 1994. godine polaže na svoj račun zamijenjene hrvatske dinare preračunato u kune i lipe.
Najkasnije 6. lipnja 1994 godine, Zavod provodi na računu banke i njene jedinice ček i uplatnicu. Ako ček glasi na veći iznos od iznosa na koji glasi uplatnica a na računu nema pokriča, banka odnosno njena jedinica dužna je uplatiti razliku na svoj račun u kunama.
6. Pošta će preuzeti kune i lipe od jedinice Zavoda, s kojom je u obračunskom odnosu, i prije 30. svibnja 1994 godine. Primljenu dotaciju kune i lipe pošta evidentira, radi obračuna, u "stanje blagajne" 31. svibnja 1994. godine.
7. Banke i pošte predaju hrvatske dinare, primljene s naslova zamjene ili uplata, Zavodu.
Banka za iznos hrvatskih dinara preračunato u kune i lipe ispostavlja uplatnicu u korist svog računa.
Pošta šalje hrvatske dinare jedinici Zavoda kao suvišak gotovine. U "provodnom pismu za novčani suvišaka" i u "stanju blagajne" iskazuje iznos tog suviška preračunato u kune i lipe.
8. Ako sudionik platnog prometa u pologu utrška predaje hrvatske dinare, kune i lipe obvezan je izdati dvije specifikacije novca, posehno za hrvatske dinare a posebno za kune i lipe. Prilikom predaje novca hrvatske dinare treba razdvojiti od kuna i lipa.
9. Čekovi po tekućim računima građana koji galse na hrvatske dinare mogu se naplatiti putem Zavoda za paltni promet ako su izdani za kupljenu robu ili obavljene usluge preij 30. svibnja 1994 . godine.
U.g.br. 37/94
Zagreb, 16 svibnja 1994.
Guverner Narodne banke Hrvatske
dr. Pero Junović, v. r .


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti