POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - PODUZETNIČKI CENTAR

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1994. godine - Propisi - arhiva - hrvatska regulativa - uredba o ustroju - zakon o investicijskim ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE GODINE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske na sjednici 26. siječnja 1994. godine donio je ovo

RJEŠENJE
I. Poništava se rješenje Općinskog suda u Bjelovaru broj: P-1011/93-2 od 16. rujna 1993. godine te se predmet vraća na ponovno odlučivanje.
II. Rješenje će se objaviti u "Narodnim novinama", službenom glasilu Republike Hrvatske.

Obrazloženje:
Rješenjem navedenim u izreci, Općinski sud u Bjelovaru oglasio se nenadležnim za rješavanje tužbe Ivana Bandura iz Kapele, gilogorska br. 60 radi ocjene ustavnosti i zakonitosti Odluke Općine Kapela od 7. kolovoza 1993. godine, klasa 372-01/93-01/1 o preuzimanju športskih objekata u vlasništvu općine te predmet ustupio ovom Sudu na rješavanje, a sve to stoga što ocjena ustavnosli i zakonitosti spada u nadležnost ovog Suda.
Ustavni sud Republike Hrvatske utvrdio je nezakonitost ustupanja navedene tužbe na rješavanje ovom Sudu te je poništio rješenje Općinskog suda u Bjelovaru, a zbog slijedećeg:
Općinski sud u Bjelovaru rješenje o nenadležnosti donio je primjenom članka 21. stavak 1. Zakona o parničnom postupku ("Narodne novine", br. 53/91 i 91/92), koja se odnosi na ustupanje nadležnom sudu, ali kao tijelu sudbene vlasti.
Ovakovo postupanje tog suda u suprotnosti je s ustavnim normama o položaju Ustavnog suda Republike Hrvatske u ustroju državne vlasti Republike Hrvatske (članak 4. Ustava) i nadležnosti ovog Suda (članak 125. Ustava).
Kako Ustavni sud Republike Hrvatske nije tijelo sudbene vlasti, to je Općinski sud u Bjelovaru u konkretnom slučaju trebao postupiti prema članku 16. stavak 2. Zakona o parničnom postupku, prema kojem, kad sud u toku postupka utvrdi da za rješavanje spora nije nadležan sud nego kakvo drugo domaće tijelo, tada će se oglasiti nenadležnim, ukinuti provedene radnje u postupku i odbaciti tužbu.
Slijedom izloženog, valjalo je navedeno rješenje poništiti te je stoga riješeno kao u izreci.
Objava ovog rješenja temelji se na članku 20. stavak 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", br 13/91).

Broj: U-II-419/1993.
Zagreb, 26. siječnja 1994.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Zamjenik predsjednika
Ivan Marijan Severinac, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti