POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - PODUZETNIČKI CENTAR

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1994. godine - Propisi - arhiva - domaća regulativa - ispravak obvezatnih uputa - program stalnih državnih ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE GODINE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

MINISTARSTVO UPRAVE
Na temelju članka 17. Zakona o sustavu državne uprave ("Narodne novine", broj 75/93) i članka 19. Uredbe o sadržaju naziva tijela državne uprave lokalne i mjesne samouprave ("Narodne novine", broj 25/94) ministar uprave donosi
NAPUTAK
za provedbu Uredbe o sadržaju naziva tijela državne uprave, lokalne i mjesne samouprave

  1. Ovim Naputkom propisuje se način provedbe Uredbe o sadržaju naziva tijela državne uprave lokalne i mjesne samouprave (u daljnjem tekstu: Uredba).
  2. Ministarstva, državne upravne organizacije, županijski uredi, uredi župana i tijela jedinica lokalne i mjesne samouprave (u daljnjem tekstu: tijela) dužna su sadržaj natpisnih ploča, zaglavlja akata i pečata ispisivati na način propisan ovim Naputkom.
  3. U natpisnoj ploči tijela iz točke 2. ovog Naputka naziv toga tijela ispisuje se većim slovima u odnosu na ostali tekst.
  4. U natpisnoj ploči upravne orgsnizacije u sastavu ministarstva, naziv upravne organizacije ispisuje se većim slovima od naziva ministarstva u čijem je sastavu.
  5. Tekst natpisne ploče, zaglavlja akta i pečata na jeziku i pismu etničke i nacionalne zajednice ili manjine mora biti ispisan istom veličinom slova kao i tekst ispisan na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu.
  6. Tekst natpisne ploče i pečata tijela ispisuje se vrstom slova: helvetika, svjetla i polucrna.
  7. Ministarstvo uprave u okviru svojih nadzornih ovlasti prema Zakonu o sustavu državne uprave i drugim propisima poduzimat će zakonske mjere prema tijelima i čelnicima koji ne postupaju sukladno ovom Naputku.
  8. Ovaj se Naputak ne odnosi na područne ustrojstvene jedinice državnih ministarstava.
  9. U prilogu Naputka daju se primjeri grafičkih rješenja izgleda natpisnih ploča zaglavlja akata i pečata kao pojašnjenje tekstualnog dijela Naputka, odnosno načina ispisivanja njihovog sadržaja utvrđenog odredbama Uredbe.
  10. Ovaj Naputak stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa : 031-02/91-01/01
Urbroj : 515-01/1-94-1
Zagreb, 3. kolovoza 1994.
Ministar uprave
Davorin Mlakar, v. r.
PRILOG NAPUTKU
I. MINISTARSTVA I DRŽAVNE UPRAVNE ORGANIZACIJE


A) NATPISNA PLOČA
1. Natpisna ploča ministarstva – članak 2. stavak 1. Uredbe o sadržaju naziva tijela državne uprave, lokalne i mjesne samouprave (“Narodne novine”, broj 25/94; u daljnjem tekstu: Uredba):
DIMENZIJA: širina 60 cm i visina 40 cm – za sva ministarstva, upravne organizacije u sastavu ministarstva i državne upravne organizacije (članak 14. stavak 1. Uredbe)
Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti