POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - PODUZETNIČKI CENTAR

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1994. godine - Propisi - arhiva - domaća pravna praksa - popis pasmina sojeva - uredba o davanju ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE GODINE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

MINISTARSTVO FINANCIJA
Na temelju članka 20. i 22. Zakona o upravnim pristojbama ("Narodne novine", br. 97/93) ministar financija donosi
PRAVILNIK
O IZDAVANJU, RASPAČAVANJU, POVLAČENJU IZ UPOTREBE I ZAMJENI UPRAVNIH BILJEGA REPUBLIKE HRVATSKE
Članak 1.
Ovim Pravilnikom uređuje se izdavanje, tiskanje, puštanje u tečaj, raspačavanje, povlačenje iz upotrebe, zamjena i maloprodaja upravnih biljega Republike Hrvatske.
Članak 2.
Upravni biljezi izdaju se u apoenima od 500, 1.000, 2.000, 5.000 i 10.000 hrvatskih dinara. Dimenzije upravnih biljega zajedno s bijelim rubom jesu 24,14 x 37,70 mm. Upravni biljezi izrađuju se na specijalnom bijelom papiru s nevidljivom zaštitom u linijskom tisku.
Članak 3.
Upravni biljezi izgledaju ovako:
U srednjem dijelu upravnog biljega je grb Republike Hrvatske uokviren stiliziranom rozetom, a ispod grba je oznaka vrijednosti upravnog biljega i kratica za vrijednost.
U gornjem dijelu upravnog biljega je većim slovima naziv "Republika Hrvatska". Ispod oznake vrijednosti upravnog biljega je tekst upravni biljeg".
Članak 4.
Upravni biljezi tiskaju se u ovim bojama:
- biljeg od 500 HRD u zelenoj boji,
- biljeg od 1.000 HRD u smeđoj boji,
- biljeg od 2.000 HRD u crvenoljubičastoj boji,
- biljeg od 5.000 HRD u modroj boji,
- biljeg od 10.000 HRD u sivoj boji.
Članak 5.
Upravne biljege tiska i pušta u tečaj Ministarstvo financija, a raspačava Narodna banka Hrvatske putem Zavoda za platni promet. Za pokriće troškova raspačavanja upravnih biljega Narodnoj banci Hrvatske pripada naknada. Ministarstvo financija sklapa ugovor s Narodnom bankom Hrvatske, kojim se regulira raspačavanje upravnih biljega i naknada iz stavka 2. ovog članka.
Članak 6.
Prodaja, zamjena i povlačenje iz upotrebe upravnih biljega povjerava se Zavodu za platni promet, o čemu on sklapa ugovor s Narodnom bankom Hrvatske u skladu s ugovorom iz članka 5. ovoga Pravilnika. Zavod za platni promet može prodavati upravne biljege pravnim i fizičkim osobama ovlaštenim za prodaju upravnih biljega te upravnim tijelima, kojima za obavljanje tih poslova pripada provizija u jedinstvenom iznosu od 8% nominalne vrijednosti kupljenih upravnih biljega.
Članak 7.
Prodavači upravnih biljega na malo mogu upravne biljege tekuće emisije koji se kod njih slučajno oštete zamijeniti na blagajnama koje raspačavaju upravne biljege. Neće se zamjenjivati upravni biljezi, koji su bili prilijepljeni na neki spis ili su tako oštećeni da se ne može utvrditi jesu li bili upotrebljeni ili su slučajno oštećeni.
Članak 8.
Osobe koje iz bilo kojeg razloga ne upotrijebe upravne biljege koji su u tečaju, mogu ih zamijeniti za gotov novac samo na blagajnama, koje raspačavaju upravne biljege. Pri zamjeni iz stavka 1. ovog članka isplaćuje se vrijednost upravnih biljega u gotovom novcu nakon odbitka provizije koja pripada prodavaču na malo.
Članak 9.
Dosadašnji biljezi izdani na temelju Pravilnika o izdavanju, distribuciji, povlačenju iz upotrebe i zamjeni administrativnih biljega Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 32/92. i 46/92.) mogu se upotrebljavati do njihova iskorištenja.
Članak 10.
Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o izdavanju, distribuciji, povlačenju iz upotrebe i zamjeni administrativnih biljega Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 32/92. i 46/92.).
Članak 11.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".
Klasa: 412-02/94-01/02
Urbroj: 513-07/94-1
Zagreb, 12. siječnja 1994.
Ministar financija
dr. Zoran Jašić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti