POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - PODUZETNIČKI CENTAR

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1994. godine - Propisi - arhiva - pravni poslovi - odluka o isključenju - odluka o zaštiti ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE GODINE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE
Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim
ODLUKU
O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O STOPAMA DOPRINOSA ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o stopama doprinosa za zdravstveno osiguranje, koji je Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske donio na sjednici 21..prosinca 1994. godine.
Broj : PA 4-111/94
Zagreb, 27. prosinca 1994.
Predsjednik Republike Hrvatske
dr. Franjo Tuđman, v. r.ZAKON
O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O STOPAMA DOPRINOSA ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
Članak 1.
U Zakonu o stopama doprinosa za zdravstveno osiguranje ("Narodne novine", br. 117/93.) u članku 1. stavku 1. točke 1. i 2. mijenjaju se i glase: "Obveznici uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje utvrđeni Zakonom o zdravstvenom osiguranju ("Narodne novine", br. 75/93.) plaćaju od 1, siječnja 1995. godine: 1. doprinos iz plaća po stopi 7% 2. doprinos na plaće po stopi 7%
Članak 2.
Članak 2. mijenja se i glasi: "Poduzeća, ustanove i druge pravne i fizičke osobe plaćaju 50% za zdravstveno osiguranje od propisane stope prinosa iz članka 1. stavka 1. točke 1. i 2. ovoga Zakona,na plače invalida rada kod njih zaposlenih, odnosno koji se nalaze na profesionalnoj rehabilitaciji., Poduzeća, ustanove, druge pravne i fizičke osobe plaćaju 50% od propisane stope doprinosa za zdravstveno osiguranje iz članka 1. stavka I. točke 1. ovoga Zakona na plaće kod njih zaposlenih vojnih invalida - hrvatskih branitelja domovinskog rata. Poduzeća, ustanove, druge pravne i fizičke osobe oslobađaju se plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje iz članka 1. stavka 1. točke 2. ovoga Zakona na plaće kod njih zaposlenih vojnih invalida - hrvatskih branitelja domovinskog rata."
Članak 3.
Članak 3. mijenja se i glasi: "Plaćom se u smislu ovoga Zakona smatra sve što poslodavac plaća ili daje posloprimcu na osnovi radnog odnosa, osim iznosa koji se ne smatraju dohotkom od nesamostalnog rada ili naknade, potpore i nagrade koje se ne oporezuju u smislu propisa o porezu na dohodak."
Članak 4.
Ovaj Zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama", a primjenjuje se od 1. siječnja 1895. godine.
Klasa: 411-02/94-01/02
Zagreb, 21. prosinca 1994.
ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik Zastupničkog doma Sabora
dr. Nedjeljko Mihanović, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti