POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - PODUZETNIČKI CENTAR

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1994. godine - Propisi - arhiva - analiza zakona - zakon o regulaciji - ispravak naslova ispred ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE GODINE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu predsjednika Suda Jadranka Crnića, te sudaca Zdravka Bartovčaka, dr. Nikole Filipovića, Ante Jelavića, mr. Vojislava Kučekovića, Ivana Marijana Severinca i Mladena Žuvele, povodom ustavne tužbe J. S. iz M., koga zastupa H. U, odvjetnik iz S. na sjednici održanoj 5. srpnja 1994. godine donio je
ODLUKU

  1. Usvaja se ustavna tužba i ukidaju se: - presuda Upravnog suda Republike Hrvatske od 11 kolovoza 1993. godine broj Us-5598/1993; - rješenje Ministarstva unutarnjih poslova od 9. travnja 1993. godine oznake 511-01-43-UP/I-17101/8542/1-93.
  2. Predmet se vraća Ministarstvu unutarnjih poslova na ponovni postupak.
  3. Ova odluka objavit će se u "Narodnim novinama".

Obrazloženje:
Dopuštenom i pravodobno podnesenom ustavnom tužbom J. S. tvrdi da mu je rješenjem i presudom navedenom u izreci povriježeno Ustavom Republike Hrvatske zajamčeno pravo na jednakost pred zakonom, budući da mu je odbijen zahtjev za primitak u hrvatsko državljanstvo, jer da ne ispunjava uvjet iz članka 6. stavka 1. točke 3. Zakona o hrvatskom državljanstvu (prijavljen boravak u Republici Hrvatskoj neprekidno najmanje 5 godina). Podnositelj ustavne tužbe tvrdi da stalno živi u M., gdje ima kuću. U provedenom postupku pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske utvrđeno je da je rješenje Ministarstva unutarnjih poslova, navedeno u izreci, donijeto na osnovi dopisa Policijske uprave S. kojim je zahtjev za primitak u hrvatsko državljanstvo proslijeđen rečenom Ministarstvu. U tom dopisu je naznačeno da J. S. nema prijavljen boravak, a ni prebivalište na području Republike Hrvatske.
Ministarstvo unutarnjih poslova, kako to proizlazi iz obrazloženja rješenja, nije provodio dokaze radi utvrđivanja činjenice prijavljivanja boravišta J. S. već je prihvatio činjenicu navedenu u rečenom dopisu Policijske uprave S.
Spomenuto utvrđenje činjenice neprijavljivanja boravišta podnositelj ustaene tužbe doveo je u sumnju kopijama osobne karte reg. broj 62045 izdane mu 27. studenog 1987. godine i putne isprave broj HB 279218 izdane mu 6. travnja 1981. godine, u kojim je osobnim ispravama navedeno kao mjesto prebivališta J. S, adresa istovjetna onoj za koju on tvrdi da je njegovo boravište.
Proizlazi iz navedenog zaključak da je podnositelju ustavne tužbe povrijeđeno Ustavom Republike Hrvatske zajamčeno pravo na jednakost pred zakonom (članak 14. stavak 2) budući da nadležno tijelo državne uprave protivno odredbama članka 135. i 159. Zakona o općem upravnom postupku nije utvrđivalo dokazima činjenice na podlozi kojih je donijeto rješenje, pri čemu se nije pridržavalo i odredbi članka 136. stavka 3. istog zakona, po kojima se po službenoj dužnosti pribavljaju podaci o činjenicama o kojima službenu evidenciju vodi tijelo državne uprave nadležno za rješavanje ili drugo državno tijelo.
Zbog izloženog odlučeno je kao u izreci temeljem odredbi članka 30. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.
Objava ove odluke temelji se na odredbi članka 20. stavak 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/1991).
Broj : U-III-87/1994.
Zagreb, 5. srpnja 1994.
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti