POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA KOMORA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1993. godine - Propisi - arhiva - norme - odluka o ukidanju ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE GODINE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

NARODNA BANKA HRVATSKE
Na temelju članka 58. stavak 1. Zakona o bankama i štedionicama ("Narodne novine", br. 94/93.) i članka 67. stavak 1. točka 23. Zakona o Narodnoj banci Hrvatske ("Narodne novine", broj 74/92, 26/93. i 79/93.), Savjet Narodne banke Hrvatske donosi
ODLUKU
o provođenju odredbe članka 58. stavak 1. Zakona o bankama i štedionicama

  1. Banka osnovana po Zakonu o bankama i drugim financijskim organizacijama ("Narodne novine", broj 53/91 ) dužna je postupno uskladiti svoje poslovanje s uvjetima poslovanja propisanim u članku 20. do 24. Zakona o bankama i štedionicama (u daljnjem tekstu Zakon), na način i u rokovima koji su utvrđeni ovom odlukom.
  2. Banka je dužna sačiniti prvo izvješće o ostvarenim pokazateljima poslovanja iz članka 20. do 24. Zakona, sa stanjem na dan 31. prosinca 1993. godine i na propisanim obrascima dostaviti Narodnoj banci Hrvatske u roku 5 dana nakon isteka roka za podnošenje godišnjeg obračuna.
  3. Iskazana prekoračenja propisanih uvjeta poslovanja koji su utvrđeni odredbama članka 20., 21., i 24. Zakona, banka je dužna postepeno uskladiti na slijedeći način i u slijedećim rokovima: 1) sa stanjem na dan 30. lipnja 1994, godine, banka je dužna prekoraćenje utvrđeno po odredbi točke 2. ove odluke smanjiti za 35%, 2) sa stanjem na dan 30. rujna 1994. godine, banka je dužna prekoračenje utvrđeno po odredbi točke 2. ove odluke smanjiti za 70%, 3) sa stanjem na dan 31. prosinca 1994. godine banka je dužna svoje poslovanje uskladiti s propisanim uvjetima iz članka 20., 21. i 24. Zakona.
  4. Radi praćenja provedbe odredaba ove odluke, banka je dužna o ostvarenim pokazateljima poslovanja iz članka 20. do 24. Zakona, dostavljati tromjesečne izvještaje Narodnoj banci Hrvatske 30 dana od isteka tromjesečja odnosno 5 dana nakon isteka roka za podnošenje godišnjeg obračuna.
  5. Ova odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

O. br. 203/93.
Zagreb, 22. prosinca 1993.
Predsjednik Savjeta Narodne banke Hrvatske
Guverner Narodne banke Hrvatske
dr. Pero Jurković, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti