POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA KOMORA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1993. godine - Propisi - arhiva - narodne novine - nacionalna strategija prevencije ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE GODINE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

NARODNA BANKA HRVATSKE
Na temelju članka 44. stavak 4. Zakona o osnovama deviznog sustava deviznog poslovanja i prometu zlata ("Narodne novine", br. 91A/93), te članka 67. stavak 1. Točka 23.) Zakona o Narodnoj banci Hrvatske ("Narodne novine", br 74/92, 26/93 i 79/93), Savjet Narodne banke Hrvatske na sjednici održanoj 22. prosinca 1993. godine donio je
ODLUKU
o uvjetima pod kojima se može odobriti naplata potraživanja iz inozemstva u netransferabilnoj valuti
I.
Narodna banka Hrvatske može domaćoj pravnoj osobi, koja izvodi investicijske radove u inozemstvu, dati odobrenje da dio potraživanja od izvođenja tih radova naplati u domicilnoj valuti, koja se po propisu odnosne zemlje ne može transferirati (u daljnjem tekstu: netransferabilna valuta), pod uvjetom da je propisom te zemlje ili raspisanom licitacijom ili tenderskom dokumentacijom takav uvjet predviđen. Odobrenje iz stavka 1. ove točke daje se temeljem obrazloženog zahtjeva domaće pravne osobe, uz koji se podnosi izvod iz propisa odnosne zemlje, izvod iz raspisane licitacije iIi izvod iz tenderske dokumentacije.
II.
Narodna banka Hrvatske može iznimno, dati odobrenje domaćoj pravnoj osobi da dio potraživanja po osnovi pruženih usluga u međunarodnom robnom i putničkom prometu naplati u netransferabilnoj valuti uz podnošenje isprava kojima se dokazuje opravdanost naplate i mogućnost utroška netransferabilne valute.
III.
Domaća pravna osoba može neutrošenu netransferabilnu valutu stečenu pod uvjetima iz ove odluke prodati drugoj domaćoj pravnoj osobi.
IV.
Ako je s određenom zemljom sklopljen platni sporazum o plaćanju u domicilnoj valuti koja se po propisima te zemlje ne može transferirati, domaće pravne osobe mogu potraživanja u inozemstvu naplatiti u odnosnoj domicilnoj valuti u skladu sa sklopljenim platnim sporazumom. Potraživanja u domicilnoj valuti iz ove točke koriste se sukladno sklopljenom platnom sporazumu.
V.
Ova odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".
O. br. 198/93
Zagreb, 22. prosinca 1993.
Predsjednik Savjeta Narodne banke Hrvatske
Guverner Narodne banke Hrvatske
dr. Pero Jurković, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti