POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA KOMORA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1993. godine - Propisi - arhiva - nacionalno pravo - standardi za narodne ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE GODINE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

MINISTARSTVO RADA I SOCIJALNE SKRBI I MINISTARSTVO OBRANE

Na temelju članka 205 stavka 3. Zakona o obrani ("Narodne novine", broj 74/93 - pročišćeni tekst), ministar rada i socijalne skrbi i ministar obrane donose

PRAVILNIK
o posebnom stažu ostvarenom u domovinskom ratu

Članak 1.
Ovim Pravilnikom propisuje se način ostvarivanja prava iz članka 205. stavka 1. i 2. Zakona o obrani (u daljnjem tekstu: Zakon) pripadnika oružanih snaga, pripadnika djelatnog i pričuvnog sastava policije te nezaposlenih osoba mobiliziranih u civilnoj zaštiti, službi motrenja i obavješćivanja i obveznika radne obveze.

Članak 2.
Osobama iz članka 1. ovog Pravilnika koje su u obnašanju službe ili u svezi sa službom zarobljene, ranjene, ozlijeđene, povrijeđene ili oboljele, cijelo vrijeme boravka u zatvoru, odnosno logoru te liječenja i rehabilitacije uračunava se u staž osiguranja, odnosno u poseban staž.

Članak 3.
Osobama iz članka 205. stavak 1. Zakona koje su zaposlene ili im se staž osiguranja računa po drugoj osnovi, vrijeme provedeno u domovinskom ratu računa se kao staž osiguranja u dvostrukom trajanju, a nezaposlenim osobama ili osobama koje ne ostvaruju staž osiguranja po drugoj osnovi, vrijeme provedeno u domovinskom ratu računa se kao poseban staž u dvostrukom trajanju.

Članak 4.
Pravo na staž osiguranja ili poseban staž u smislu ovog Pravilnika ne mogu ostvariti osobe za koje je utvrđeno da su surađivale s neprijateljem ili su radile protiv interesa Republike Hrvatske.

Članak 5.
Vrijeme iz članka 205. stavak 1. i 2: Zakona dokazuje se potvrdom.
Ovlaštena tijela za izdavanja potvrda iz stavka 1. ovog članka su:
1. Ministarstvo obrane - Personalna uprava:
- za pripadnike djelatnog sastava oružanih snaga.
2. Ministarstvo obrane - uredi za obranu:
- za pripadnike pričuvnog sastava oružanih snaga,
- za pripadnike civilne zaštite,
- za pripadnike službe motrenja i obavješćivanja,
- za pripadnike radne obveze.
3. Ministarstvo unutarnjih poslova - Sektor za kadrovske, obrazovne i pravne poslove:
- za pripadnike djelatnog i pričuvnog sastava policije u sjedištu.
4. Ministarstvo unutarnjih poslova - policijske uprave:
- za pripadnike djelatnog i pričuvnog sastava policije u policijskoj upravi.

Članak 6.
Na zahtjev osobe iz članka 1., a na temelju potvrde ovlaštenog tijela iz članka 5. ovog Pravilnika, poseban staž u radnu knjižicu upisuje ovlaštena područna služba Republičkog fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika Hrvatske u propisanom postupku.

Članak 7.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Urbroj : 512-01-93-4058
Zagreb, 23. studenoga 1993.

Ministar rada i socijalne skrbi
Gojko Šušak, v. r.

Ministar obrane
Ivan Parać, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti