POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA KOMORA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1993. godine - Propisi - arhiva - nacionalni akti - odluka o najnižem ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE GODINE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
Na temelju članka 43. stavak 1. Zakona o osnovama deviznog sustava, deviznog poslovanja i prometu zlata ("Narodne novine", broj 91A/93), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 23. prosinca 1993. godine donijela
ODLUKU
o uvjetima pod kojima strane osobe mogu stjecati potraživanja u valuti Republike Hrvatske
I.
Strane osobe mogu stjecati potraživanja kod banaka ovlaštenih za poslove s inozemstvom u valuti Republike Hrvatske i to: 1. kupnjom domaće valute za konvertibilne devize; 2. prodajom domaćoj osobi robe i usluga za domaću valutu; 3. po osnovama iz članka 41. i 42. Zakona o osnovama deviznog sustava, deviznog poslovanja i prometu zlata (u daljem tekstu "Zakon"); 4. prodajom vlastitih prijevoznih isprava u skladu sa sklopljenim ugovorima o toj prodaji i međunarodnim ugovorima, kada te isprave prodaje predstavništvo za agencijske poslove u zračnom prometu.
II.
Strane osobe mogu stjecati potraživanja kod banaka ovlaštenih za poslove s inozemstvom u valuti Republike Hrvatske i od autorskih honorara, mirovina, invalidnina, alimentacija, primanja po osnovi odlikovanja, naplaćenih konzularnih taksa i kotizacija.
III.
Strane osobe mogu potraživanja u valuti Republike Hrvatske stečena prema točki I. i II. ove Odluke koristiti za transfer u inozemstvo, za plaćanje u Republici Hrvatskoj i druge namjene prema članku 43. stavak 3. Zakona.
IV.
Strane osobe iz zemalja s kojima je Republika Hrvatska sklopila platni sporazum o plaćanju u domicilnim vaIutama, koje se ne mogu transferirati u inozemstvo, mogu stjecati potraživanja u valuti Republike Hrvatske kod banaka ovlaštenih za poslove s inozemstvom u skladu sa sklopljenim platnim sporazumom. Iznimno od stavka 1. ove točke strane osobe mogu stjecati potraživanja u valuti Republike Hrvatske i kod banaka ovlaštenih za poslovanje sa stranim sredstvima plaćanja u zemlji, ako banka za to ishodi odobrenje od Narodne banke Hrvatske.
V.
Na račune stranih osoba iz ove Odluke ne mogu se primati uplate u efektivnim novčanicama, osim po odobrenju Narodne banke Hrvatske.
VI.
Ovlaštena banka može s računa stranih osoba u valuti Republike Hrvatske isplaćivati stranim osobama za potrebe tekućih plaćanja u Republici Hrvatskoj i u efektivnim novčanicama i to najviše do 5.000.000.- hrvatskih dinara mjesečno. Iznimno od stavka 1. ove točke Narodna banka Hrvatske može odobriti i veće isplate efektivnih novčanica.
VII.
Ova Odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".
Klasa: 440-01/93-01/09
Urbroj : 5030105-93-2
Zagreb, 23. prosinca 1993.
Predsjednik
Nikica Valentić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti