POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA KOMORA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1993. godine - Propisi - arhiva - izvod iz arhive - pravilnik o sudu ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE GODINE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

MINISTARSTVO FINANCIJA
Na temelju članka 79. stavak 3. Zakona o osnovama deviznog sustava, deviznog poslovanja i prometu zlata ("Narodne novine", br. 91A/93), ministar financija donosi
NAREDBU
o vođenju nadzorne knjige koju vode proizvođači i korisnici zlata
1) Proizvođači zlata dužni su voditi posebnu nadzornu knjigu o proizvedenim i prodanim količinama zlata. Nadzorna knjiga smatra se poslovnom knjigom te se čuva po propisima o čuvanju poslovnih knjiga. Nadzorna knjiga sadržava sljedeće podatke:
- mjesto proizvodnje zlata;
- količinu proizvedenog i prodanog zlata, iskazanu u masi i obliku;
- kvalitetu proizvedenog i prodanog zlata, izraženu po stupnju čistoće zlata;
- proizvodnu cijenu zlata i cijenu po kojoj je zlato prodano, po jedinici proizvoda;
- količinu proizvedenog, a neprodanog zlata što se zatekne na toku godine (zaliha), iskazanu po masi i stupnju čistoće zlata.
2) Korisnici zlata dužni su voditi posebnu nadzornu knjigu o kupljenim, prerađenim, prodanim ili zamijenjenim količinama zlata, predmeta od zlata i lomljenog zlata koja se smatra poslovnom knjigom i čuva se po propisima o čuvanju poslovnih knjiga. Nadzorna knjiga sadržava podatke:
- o dobavljaču zlata od kojeg je zlato kupljeno;
- o količini i kvaliteti kupljenog zlata, iskazanoj po stupnju čistoće;
- o količinama i kvaliteti prerađenog zlata iskazanoj po masi i stupnju čistoće;
- o količini prodanih ili zamijenjenih predmeta od zlata i lomljenog zlata iskazanih po vrsti i stupnju čistoće;
- o količini i kvaliteti kupljenih predmeta od zlata i lomljenog zlata po broju, vrsti predmeta i stupnju čistoće;
- o količinama neprodanih predmeta od zlata i lomljenog zlata što se zateknu na koncu godine (zaliha). Zaliha neprodanih zlatnih predmeta se vodi po broju, vrsti i stupnju čistoće. Zaliha neprodanog zlata iskazuje se po masi i stupnju čistoće. Zaliha neprodanog lomljenog zlata vodi se po masi i stupnju čistoće.
3) Kada je proizvođač zlata ujedno i korisnik zlata, dužan je voditi nadzorne knjige iz točke 1) i 2) ove Naredbe.
4) Dokumentaciju temeljem koje se vode nadzorne knjige iz točke 1) i 2) ove Naredbe, proizvodači zlata i korisnici zlata dužni su držati sređenu u svojem knjigovodstvu.
5) Danom stupanja na snagu ove Naredbe, prestaje vrijediti Naredba o evidenciji o zlatu što je vode proizvođači i korisnici zlata ("Narodne novine", br. 53/91).
6) Ova naredba stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Narodnim novinama".
Klasa: 440-01/93-01/161
Urbroj : 513-01/93-1 Zagreb,
8. prosinac 1993.
Ministar financija
dr. Zoran Jašić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti