POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA KOMORA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1993. godine - Propisi - arhiva - pretraživanje akata - ukaz o posmrtnoj ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE GODINE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske, na sjednici 28. rujna 1993. godine, donio je ovu
ODLUKU

  1. Ukida se odredba članka 2. Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o podnošenju isprava u carinskom postupku ("Narodne novine"; br. 26/92).
  2. Ova Odluka objavit će se u "Narodnim novinama".

Obrazloženje
Odredbom navedenom u izreci ovog rješenja je određeno da pravo izdavanja novih obrazaca isprava koje se podnose u carinskoni postupku ima samo Carinska uprava Republike Hrvatske. Javno poduzeće "Narodne novine" - Zagreb, podnijelo je ovom Sudu prijedlog za ocjenu zakonitosti te odredbe, ističući da je ona nesuglasna odredbl članka 1. Zakona o osnivanju Javnog poduzeća "Narodne novine". Prema toj odredbi - kako se navodi - to poduzeće je osnovano radi tiskanja i izdavanja službenih obražaca čija su uporaba, sadržaj i oblik propisani zakonom i drugim propisima i općim aktima republičkih organa. Nakon provedenog postupka, Ustavni je sud Republike Hrvatske utvrdio da je osporena odredba zaista nesuglasna odredbi članka 1 Zakona o osnivanju Javnog poduzeća "Narodne novine" ("Narodne novine", br. 47/90). Naime, osporena odredba -, propisujući da pravo izdavanja novih obrazaca isprava u carinskom postupku ima samo, odnosno isključivo, Caridska uprava Republike Hrvatske daje Carinskoj upravi Republike Hrvatske ovlaštenje koje se ne temelji na zakonu, odnosno koje je suprotno odredbi članka 1. nadređenog Zakona. Prema toj odredbi, za sve republičke organe, pa tako i za spomenutu Carinsku upravu koja je nedvojbeno republički organ, vrijedi isti režim tiskanje i izdavanje propisanih službenih obrazaca povjereno je isključivo Javnom poduzeću "Narodne novine". Nadalje, osporena odredba nesuglasna je i Carinskom zakonu ("Narodne novine", br. 53A/91). Iako se u odredbama to Zakona: čl. 76 st. 3, čl.123. st. 3., čl. 164. st. 2.; čl. 192. st.1, 198. st.1.čl. 233. 51. 5., čl. 267. st. 4. i čl. 369. st. 2.; uređuje tko propisuje uđređene carinske obrasce, njihov sadržaj i oblik, kao i situacije u kojima se ti obrasci koriste, u niti jednojodredbi tog Zakona nije dato Carinskoj upravi Republike Hrvatske ovlaštenje za obavljanje poslova tiskanja a izdavanja obrazacada isprava koje se podnose u carinskohi i postupku. Iz navedenih razloga ovaj je Sud odlučio kao u izreci Objava ove odluke u "Narodnim novinama" temelji se na odredbi članka 20 st. 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Rublike Hrvatske ("Narodne novine", br.13/91).
Broj : U-II- 180/ 1992
Zagreb, 28. rujna 1993.
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik
JadrankoCrnić, v. r..


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti