POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA KOMORA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1993. godine - Propisi - arhiva - pravni portali - pravilnik o poslovima ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE GODINE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
Na temelju članka 1. stavka 1. Zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da donosi uredbe kojima se uređuju pojedina pitanja iz djelokruga Sahora Republike Hrvatske ("Narodrle novine", broj 74/92), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 18. listopada 1993. donijela
UREDBU
o prodaji deviza domaćim fizičkim osobama
Članak 1.
Ovlaštene banke mogu prodavati devize domaćim fizičkim osobama: 1) za plaćanje uvoza robe i usluga i druga plaćanja u inozemstvo; 2) radi polaganja deviza na devizne račune i devizne štedne uloge.
Članak 2.
Ovlaštene banke mogu prodavati domaćim fizičkim osobama efektivnu stranu valutu.
Članak 3.
Za plaćanja u inozemstvu, prema članku 1. pod 1) ove Uredbe, domaće fizičke osobe prilažu, uz nalog za plaćanje u inozemstvo, fakturu strane osobe prodavatelja robe, odnosno izvršitelja usluge, a za druga plaćanja u inozemstvo fakturu ili drugu ispravu temeljem koje se može utvrditi obveza plaćanja.
Članak 4.
Banke mogu prodavati devize domaćim fizičkim osobama radi polaganja na njihove devizne račune i devizne štedne uloge, prema članku 1) pod 2) ove Uredbe, ako drže određeni iznos u devizama kao minimalnu rezervu, prema Odluci o obvezi ovlaštenih banaka da drže određeni iznos u devizama kao minimalnu rezervu za održavanje likvidnosti u plaćanjima prema inozemstvu u 1993. godini ("Narodne novine", broj 91/92).
Članak 5.
Ovlaštene banke ne mogu prodavati devize domaćim fizičkim osobama radi izvršavanja taloga za plaćanje kojima se transferira kapital u inozemstvo.
Članak 6.
Danom stupanja na sraagu ove Uredbe prestaje važiti Uredba o prodaji efektivne strane valute domaćim fizičkim osobama ("Narodne novine", broj 91/93) i Uredba o uvjetima uz koje ovlaštene banke mogu prodavati devize domaćim fizičkim osobama ("Narodne novine", broj 61/92).
Članak 7.
Ova Uredba stupa na snagu danom objave u Narodrkim novinama.
Klasa: 440-01 /93-01 /05
Urbroj: 5030105-93-5
Zagreb, 18. listopada 1993.
Predsjednik
Nikica Valentić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti