POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA KOMORA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1993. godine - Propisi - arhiva - imenovanja - zakon o obveznim ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE GODINE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

NARODNA BANKA HRVATSKE
Na temelju članka 27. stavak 2. Zakona o bankama i štedionicama ("Narodne novine" broj 94/93.) i članka 67. stavak 1. točka 23. Zakona o Narodnoj banci Hrvatske ("Narodne novine", broj 74/92., 26/93. i 79/93.), Savjet Narodne banke Hrvatske na sjednici održanoj 29. studenoga 1993 godine, donio je

ODLUKU
o visini i načinu formiranja posebnih rezervi za osiguranje od potencijalnih gubitaka

1. Ovom Odlukom određuje se visina i naćin formiranja posebnih rezervi za osiguranje od gubitaka koji proizlaze iz rizičnih plasmana i odgovarajućih izvanbilančnih stavaka banaka i štedionica.

2. Banke i štedionice su obvezne formirati posebnu rezervu za osiguranje od potencijalnih gubitaka u iznosu potencijalnih gubitaka utvrđenih primjenom Odluke o načinu raspoređivanja rizične aktive i odgovarajućih izvanbilančnih stavaka banaka i štedionica ("Narodne novine" broj 107/93).

3. Posebna rezerva sastoji se i iz rezervi koje se formi raju u visini 0,5% od iznosa ukupne aktive i aktivnih izvanbilančnih stavki klasificiranih i ponderiranih u skladu s Odlukom o uvjetima primjene odredbi članka 18. Zakona o bankama i štedionicama ("Narodne novine" broj 107/93).

4. U ukupan iznos posebnih rezervi iz točke 2 i 3. ove Odluke uključuje se i iznos ranije formiranih dugoroćnih rezervi za potencijalne gubitke.

5. Banke i štedionice utvrđuju potreban ukupan iznos posebnih rezervi tromjesečno i u godišnjem obračunu.

6. Posebne Rezerve banke i štedionice iskazuju se na računu Posebne rezerve, a na teret računa - Ostali rashodi.

7. Ova Odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

O. br. 194/93.
Zagreb, 29. studenoga 1993.

Predsjednik Savjeta Narodne banke Hrvatske
Guverner Narodne banke Hrvatske
dr. Pero Jurković, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti