POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA KOMORA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1993. godine - Propisi - arhiva - hrvatski list - dopuna popisa stručnih ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE GODINE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

NARODNA BANKA HRVATSKE
Na temelju članka 31. stavka 2. Zakona o osnovama deviznog sustava, deviznog poslovanja i prometu zlata ("Narodne novine", broj 91A/93) i članka 67. stavak 1. točka 23) Zakona o Narodnoj banci Hrvatske ("Narodne novine, broj 74/92, 26/93 i 79/93). Savjet Narodne banke Hrvatske n sjednici održanoj 29. studenoga 1983. godine donio je:

ODLUKU
o uvjetima uz koje se može dati odobrenje stranim pravnim osobama za polaganje efektivnog stranog novca na devizne račune

I.
Narodna banka Hrvatske može dati odobrenje stranoj pravnoj osobi da na svoje devizne račune u konvertibilnik devizama kod banke ovlaštene za poslove s inozemstvok polaže efektivni strani novac.
Odobrenje iz stavka 1. ove točke izdaje se temeljem obrazloženog zahtjeva banke ovlaštene za poslove sa inozemstvom i priloženih isprava.
U odobrenje iz stavka 1. ove točke Narodna banka Hrvatske može uvjetovati da strana pravna osoba deponira devize kod banke ovlaštene za poslove s inozemstvom na određeni rok.

II.
Strana pravna osoba može položiti efektivni strani novac na svoj devizni račun u konvertibilnim devizama kod banke ovlaštene za poslove s inozemstvom do svote od 20.000 USD mjesečno bez odobrenja Narodne banke Hrvatske iz točke I. ove Odluke.

III.
Diplomatska i konzularna predstavništva u Republici Hrvatskoj mogu polagati efektivni strani novac na svoje devizne račune u konvertibilnim devizama kod banke ovlaštene za poslove s inozemstvom bez odobrenja Narodne banke Hrvatske iz točke 1. ove Odluke.

IV.
Ova Odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

O.br. 188/93.
Zagreb, 29. studenoga 1993.

Predsjednik Savjeta Narodna banke Hrvatske
Guverner Narodne banke Hrvatske
dr. Pero Jurković, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti