POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA KOMORA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1993. godine - Propisi - arhiva - pravne knjige - privremeni financijski plan ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE GODINE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članaka 99. i 100. Ustava Republike Hrvatske i članka 47. Zakona o obrani (proćišćeni tekst - "Narodne novine", br. 74/93). a suglasno članku 7. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima od 24. travnja 1964. godine. donosim

ODLUKU
o postupku davanja suglasnosti stranim vojnim izaslanicima

I.
Država koja želi poslati svog vojnog izaslanika u Republiku Hrvatsku diplomatskim putem traži od Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske suglasnost za određenu osobu uz prilaganje životopisa te osobe.

II.
Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske službeno traži pismenu suglasnost za predloženu osobu od Ureda za nacionalnu sigurnost te od Ureda za vojne izaslanike Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

III.
Prijedlog za davanje suglasnosti zajedno sa pozitivnim mišljenjima Ureda za nacionalnu sigurnost i Ureda za vojne izaslanike te životopisom predložene osobe dostavlja se u Ured Predsjednika Republike, Vojni kabinet.

IV.
Predsjednik Republike Hrvatske daje suglasnost za predloženu osobu što -Ured Predsjednika Republike, Vojni kabinet, pismeno priopćava Ministarstvu vanjskih poslova.

V. Ministarstvo vanjskih poslova RH službeno diplomatskim putem izvješćuje državu koja je zatražila suglasnost za svog vojnog izaslanika o dodijeljenoj suglasnosti za tu osobu.

VI.
Diplomatsko predstavništvp države koja je tražila suglasnost za voinog izaslanika notificira dolazak svog vojnog izaslanika Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske, koje o tome izvješćuje Ured za vojne izaslanike Ministarstva obrane RH.

VII. Vojni izaslanik strane zemlje u Republici Hrvatskoj dužan je u obavljanju svoje funkcije pridržavati se odredaba Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, te zakona i propisa Republike Hrvatske dok djeluje i boravi na teritoriju Republike Hrvatske.

VIII.
Predsjednik Republike Hrvatske pridržava si pravo da u slučaju negativnog mišljenja iz članka II. ove odluke ne izda suglasnost za predloženu osobu.

IX. Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva obrane ili Ministarstva unutarnjih poslova, Predsjednik Republike Hrvatske može u slučajevima dokazanog nepridržavanja odredbi utvrđenih u točki 7. ove odluke donijeti odluku o otkazivanju gostoprimstva vojnom izaslaniku strane zemlje u Republici Hrvatskoj.

X.
Ministarstvo vanjskih poslova dužno je s Odlukom o postupku davanja suglasnosti stranim vojnim izaslanicima odmah upoznati sve zemlje s kojima Republika Hrvatska ima diplomatske odnose.

XI. Ministarstvo obrane je dužno u ustroju Ureda za vojne izaslanike odrediti osobu ili osobe koje će u skladu s međunarodnom praksom i protokolom brinuti o stranim vojnim izaslanicima.

XII.
Ova odluka stupa na snagu odmah i objavit će se u "Narodnim novinama".

Broj : PA7-88/ 1-93
Zagreb, 21. rujna 1993.

Predsjednik Republike Hrvatske
dr. Franjo Tuđman, v. r


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti