POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA KOMORA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1993. godine - Propisi - arhiva - verifikacija - dopuna popisa upisanih ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE GODINE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
Na temelju članka 22. stavaka 2. i 3. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju vojnih osiguranika ("Narodne novine", broj 53/91, 73/91, 18/92 i 71/92), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj IS. lipnja 1993. donijela
ODLUKU
o priznavnju i određivanju starosne mirovine djelatnim vojnim osobama prevedenima u pričuvni sastav
I.
Djelatnim vojnim osobama kojima prestaje djelatna vojna služba, u skladu s Odlukom Vrhovnoga zapovjednika oružanih snaga Republike Hrvatske, priznaje se starosna mirovina.
II.
Osobama iz točke I. ove Odluke priznaje se starosna mirovina, neovisno o uvjetima za stjecanje prava na starosnu mirovinu propisanih Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju vojnih osiguranika (u dalinjem tekstu: Zakon), u postotku od mirovinske osnovice prema godinama mirovinskoga staža i to: osobama s mirovinskim stažem do 15 godina, starosna mirovina iznosi 45% od mirovinske osnovice (muškarac), odnosno 47,5% (žena), a za svaku daljnju godinu staža do navršenih 20 godina mirovinskoga staža mirovina se povećava za 2% od mirovinske osnovice. Za svaku daljnju godinu staža iznad 20 godina do navršenih 30 godina mirovinskog staža, mirovina se povećava za 2,5% od mirovinske osnovice, te za svaku daljnju godinu staža iznad 30 godina, mirovina se povećava za 0,5% od mirovinske osnovice, s tim da ne može iznositi više od 85% od mirovinske osnovice. Mirovina određena prema stavku I. ove točke ne može biti niža od minimalne mirovine određene po propisima o mirovinskom i invalidskom osiguranju radnika.
III.
Mirovina iz točke II. ove Odluke određuje se od mirovinske osnovice utvrdene prema odredbama Zakona. Rješenje o priznavanju prava na starosnu mirovinu osobama iz točke I. ove Odluke donosi po službenoj dužnosti Administrativna komisija Vlade Republike Hrvatske i dostavlja ga osobi iz točke I. ove Odluke, Ministarstvu obrane i Republičkom fondu mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika Hrvatske (u daljnjem tekstu Fond). Žalbe protiv rješenja iz stavka 1. ove točke rješava komisija drugoga stupnja koju imenuje Vlada Republike Hrvatske. Na temelju pravomoćnoga rješenja iz stavka 1. ovoga članka, Fond donosi rješenje kojim određuje svotu starosne mirovine.
V.
Obiteljsku mirovinu u slučaju smrti korisnika starosnc mirovine iz točke 1. ove Odluke, određuje Fond, od svote mirovine koja bi pripadala umrlom korisniku na dan smrti, prema odredbama Zakona.
VI.
Usklađivanje mirovina iz točaka II. i V. ove Odluke obavlja Fond u skladu s odredbama Zakona.
VII.
Ova Odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama", a primjenjuje se od 1. siječnja 1993.
Klasa: 140-09/93-02/01
Urbroj: 5030104-93-4
Zagreb, 15. lipnja 1993.
Predsjednik
Nikica Valentić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti