POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA KOMORA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1993. godine - Propisi - arhiva - pravila - uredba o natpisnoj ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE GODINE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE
Na temelju članka 80. Ustava Republike Hrvatske, članka 35. 108. i 113. Poslovnika Zastupničkog doma Sabora Republike Hrvatske nakon rasprave o Izvješću o političkom stanju u Republici Hrvatskoj u godini 1992. i Izvješću o rezultatima pretvorbe društvenih poduzeća do 1. ožujka 1993., ocjenjujući uz punu političku suradnju svih političkih stranaka da je stanje u Republici vrlo teško, posebice zbog: - okupacije dijela područja Republike Hrvatske.
- nastavka srpske agresije,
- golemog razaranja hrvatskog driavnog područja,
- velikog broja prognanika i izbjeglica,
- pada proizvodnje,
- gubitka tradicionalnih tržišta,
- visoke stope inflacije,
- blokade prometnica,
- nedovoljnog funkcioniranja pravne države,
- nedovoljnih isporuka elektroenergije, posebice u Dalmaciji. Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske na sjednici 26. ožujka 1993. donio je slijedeće
ZAKLJUČKE

  1. Zastupnički dom ocjenjuje da je temeljni uvjet za svekoliki napredak Republike Hrvatske obustava srpske agresije te uspostavljanje trajnog mira i ustavnog poretka na cijelom području Republike u njezinim međunarodno priznatim granicama.
  2. Sukladno mirotvornoj politici Republike Hrvatske, Zastupnički dom podržava ugovaranje sporazuma o produženju mandata UNPROFOR-a do šest mjeseci. U tom razdoblju potrebno je da UNPROFOR: - suglasno Vance-ovu planu osigura nadzor međunarodno priznatih granica Republike Hrvatske i uspostavu hrvatskog ustavno-pravnog poretka na području koje je pod zaštitom snaga UNPROFOR-a, - provede razoružanje teroristićkih paravojnih srpskih formacija i izvlačenje teškog naoružanja iz okupiranih područja Republike Hrvatske i njegovo stavljanje pod učinkovitu kontrolu, - zaustavi etničko čišćenje na okupiranim područjima Republike Hrvatske, - osigurava povratak svih prognanika i - osigura početak rada međunarodnog suda za ratne zločine.
  3. Zastupnički dom podržava politiku Predsjednika Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske, koja ima za polazište i činjenicu da je Hrvatskoj od najvećeg interesa završetak rata i politićko rješenje krize u suverenoj državi Bosni i Hercegovini.
  4. Zastupnički dom obvezuje Vladu Republike Hrvatske da ubrza rad na izgradnji novog ustroja državne uprave, kao i suvremenoga pravnog sustava, osobito glede gospodarskog dijela toga sustava. Dom će, slijedom svoje nadležnosti, stalno upozoravati i zahtijevati od Vlade poduzimanje efikasnih mjera zbog suzbijanja pojava korupcije, rastrošnosti i kriminala.
  5. Zastupnički dom određuje slijedeće prioritete u provedbi Programa gospodarske obnove i preporoda: - provedbu Stabilizacijskog programa Vlade Republike Hrvatske, s osobitim naglaskom na suzbijanje inflacije kao jednog od glavnih uvjeta bržeg gospodarskog razvitka, - skrb za nemoćne i najugroženiji dio pučanstva mora biti briga države, kao i briga o žrtvama domovinskog rata i briga o obiteljima stradalih branitelja domovine. - nastavak i ubrzanje procesa privatizacije društvenog i državnog vlasništva, uz djelatnije uključivanje hrvatske dijaspore, sa snažnim poticanjem privatnog poduzetništva, na temelju postojećih propisa i njihovom dogradnjom i prilagodbom novonastalim okolnostima. Sva stajališta, primjedbe i prijedloge iznesene u saborskoj raspravi o privatizaeiji društvenih poduzeća, Vlada treba uzeti u obzir prilikom dogradnje postojećih propisa. Zastupnički dom obvezuje Vladu Republike Hrvatske da za svaku sjednicu Doma pripremi i Domu dostavi izvješće o rezultatima pretvorbe i o tijeku privatizacije društvenih i državnih poduzeća. Vlada Republike Hrvatske je dužna osigurati redovito izvješćivanje javnosti najmanje jedanput mjesečno s podacima o poduzećima za koje su izdana rješenja o pretvorbi.
  6. Zastupnički dom će na temelju članka 46. Poslovnika Zastupničkog doma osnovati radno tijelo (Komisiju) za pračenje postupka pretvorbe i privatizacije društvenih poduzeća. Ovi zaključci će biti objavljeni u "Narodnim novinama".

Klasa: 200-02/93-01/01
Zagreb, 26. ožujka 1993.
ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik Zastupničkog doma Sabora
Stjepan Mesić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti