POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA KOMORA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1993. godine - Propisi - arhiva - baza zakona - izmjene popisa davatelja ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE GODINE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
Na temelju članka 27. stavka 1. točaka 2. 3. 4 i.5 i članka 28 stavka 1. točaka 12., l3. i 14. Carinskog zakona ("Narodne novine", br. 53A/91, 33/92, 26/93, 60/93 i 89/93), Vlada Republlke Hrvatske je na sjednici održanoj 9. studenoga 1993. donijela

ODLUKU
o izmjeni Odluke o vrsti, količini i vrijednosti predmeta na koje se pri uvozu primjenjuju carinske povlastice

U Odluci o vrsti, količini i vrijednosti predmeta na koje se primjenjuju carinslse povlastice ("Narodne novine", br 67/91, 41/92 i 67/91), točka VIIb, mijenja se i glasi:
"VIIb.
Invalidne osobe mogu ostvariti oslobađanje od plaćanja carine pri uvozu, unosu ili primanju iz inozemstva osobnog automobila kao ortopedskog ili drugog pomagala (specijalni osobni automobili):

  1. ako je prema invalidskim propisima utvrđeno tjelesno oštećenje najmanje 80%, koje ima za posljedicu gubitk ili bitno oštećenje organa za kretanje, uz uvjet da se uvozi, unosi ili prima osobni automobil koji je prilagođen ili će naknadnom ugradnjom odgovarajućih dijelova i uređaja biti prilagođen za upravljanje od strane invalidne osobe,
  2. ako invalidna osoba ima važeču vozačku dozvolu, ili joj je prema invalidskim propisima priznato pravo na pomoć i njegu druge osobe, koje ostvaruje za vlastiti prijevoz putem osobe koja ima vozačku dozvolu.
  3. ako se uvozi, unosi ili prima iz inozemstva osobni automobil.obujma cilindra motora do 1.800 cm3, odnosno većeg obujma, ako je prilagođen za prijevoz invalidnih osoba koje trajno koriste invalidska kolica.

Specijalni osobni automobil koji je prema stavku 1. ove točke oslobođen plaćanja carine, mora biti posebno označen (trajna naljepnica), a u prometnu dozvolu unosi se klauzula o njegovom korištenju isključivo za prijevoz invalidne osobe, odnosno o zabrani otuđenja prema članku 27 točki 12) stavku 5. Carinskog zakona."

II.
Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 413-04/92-01/06
Urbroj : 5030105-93-2
Zagreb, 9. studenoga 1993.

Predsjednik
Nikica Valentić, v r


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti