POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA KOMORA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1993. godine - Propisi - arhiva - republika - odluka o odobravanju ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE GODINE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
Na temelju članka 231. Zakona o obveznim i osnovnim materijalnopravnim odnosima u zračnoj plovidbi ("Narodne novine", broj 53/91), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 20. svibnja 1993. godine donijela
ODLUKU
o novčanim iznosima do kojih se ograničava odgovornost prijevoznika u zračnoj plovidbi
I.
Za štetu nastalu zbog smrti, oštećenja zdravlja ili ozljede putnika, prijevoznik odgovara do iznosa u dinarskoj protuvrijednosti 100.000 DEM, po putniku.
II
Iznos naknade štete za koju prijevoznik odgovara zbog gubitka ili oštećenja ručne prtljage, ne može biti veći od iznosa u dinarskoj protuvrijednosti 2.000 DEM, po putniku.
III.
Iznos naknade štete za koju prijevoznik odgovara zbog gubitka ili oštećenja stvari, ne može biti veći od iznosa u dinarskoj protuvrijednosti 50 DEM, po kilogramu brutomase stvari.
IV
Za štetu nastalu na zemlji zbog smrti, oštećenja zdravlja ili ozljede trećih osoba nosilac prava raspolaganja, odnosno vlasnik zrakoplova, odgovara do iznosa u dinarskoj protuvrijednosti 150.000 DEM po poginulom, oštećenom, odnosno ozlijeđenom.
V.
lznosi naknada šteta iz točke I., II., III. i IV. ove Odluke revalorizirat će se po srednjem tečaju Narodne banke Hrvatske na dan isplate štete.
VI.
Na dan stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o novčanim iznosima od kojih se ograničava odgovornost prijevoznika u zračnoj plovidbi ("Narodne novine", broj 53/91). Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".
Klasa: 343-01/93-01/03
Urbroj: 5030112-93-1
Zagreb, 20. svibnja 1993.
Predsjednik
Nikica Valentić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti