POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA KOMORA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1993. godine - Propisi - arhiva - arhiva - zakon o sprječavanju ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE GODINE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

NARODNA BANKA HRVATSKE
Na temelju članka 79. stavka 1. Zakona o deviznom poslovanju, članka 1. i 7. Zakona o preuzimanju saveznih zakona iz oblasti financija koji se u Republici Hrvatskoj primjenjuju kao republički zakoni ("Narodne novine" broj 53/91) i članka 67. stavka 1. točke 23. Zakona o Narodnoj banci Hrvatske ("Narodne novine" broj 74/92), Savjet Narodne banke Hrvatske na sjednici održanoj 30. VI.1993. donio je
ODLUKU
o iznošenju i unošenju efektivnih hrvatskih dinara u putničkom prometu s inozemstvom
I.
Domaće i strane osobe mogu u putničkom prometu s inozemstvom iznositi iz Republike Hrvatske odnosno unositi u RepublikuHrvatsku efektivne hrvatske dinare do svote od 400.000.- hrvatskih dinara po osobi. Domaće i strane osobe mogu u putničkom prometu s inozemstvom iznositi iz Republike Hrvatske odnosno unositi u Republiku Hrvatsku postojeće novčanice u apoenima do zaključno 5.000.- hrvatskih dinara.
II.
Domaće i strane osobe mogu unijeti u Republiku Hrvatsku efektivne hrvatske dinare u iznosu većem od 400.000. - hrvatskih dinara, pod uvjetom da za svaki pojedinačni iznos dobiju prethodno odobrenje Narodne banke Hrvatske.
III.
Ako je ulazak u određenu zemlju uvjetovan zamjenom hrvatskih dinara za odgovarajući iznos nacionalne valute a iznos hrvatskih dinara iz točke 1. ove odluke nije dovoljan, građani Republike Hrvatske mogu iznositi i iznos hrvatskih dinara veći od iznosa utvrđenog u točki 1. ove odluke, ali ne veći od iznosa hrvatskih dinara koji je potreban za zamjenu u određenu nacionalnu valutu.
IV.
Radnici u vagon restoranima i bifeima u vlakovima Hrvatskih željeznica i brodovima u međunarodnom prometu mogu iznositi i unositi u Republiku Hrvatsku efektivne hrvatske dinare što ih naplate od domaćih i stranih osoba na teritoriji Republike Hrvatske za prodanu domaću robu (živežne namirnice, osvježavajuća i alkoholna pića, deserte, cigarete i dr.) u tim restoranima i bifeima.
V.
Stupanjem na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o iznošenju i unošenju efektivnih hrvatskih dinara u putničkom prometu s inozemstvom ("Narodne novine" br. 91 /92).
VI.
Ova odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".
O. br. 151/93.
Zagreb, 30. lipnja 1993.
Predsjednik Savjeta Narodne banke Hrvatske
Guverner Narodne banke Hrvatske
dr. Pero Jurković, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti