POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA KOMORA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1993. godine - Propisi - arhiva - analize pravnih uredbi - inedks cijena na ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE GODINE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

IZBORNA KOMISIJA REPUBLIKE HRVATSKE
Na temelju članka 31. Zakona o izborima zastupnika u Sabor Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 22/92, 27/92 i 1/93), te članka 29. stavka 1. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i uprave ("Narodne novine", br. 90/92), Izborna komisija Republike Hrvatske propisuje
OBVEZATNE UPUTE OŽ - OLS-VI
o načinu uređivanja prostorija u kojima će se glasovati na biračkom mjestu

  1. Da bi se stvorile pretpostavke za valjano i zakonito provođenje izbora, a napose da se ne naruši tajnost glasovanja, prostorija određena za glasovanje mora biti uređena tako da nitko iz ostalog dijela prostorije ne može vidjeti kako je glasač popunio glasački listić, a što se može postići npr. tako da se prostor za glasovanje odijeli zavjesama, paravanima i slično.
  2. U prostorijama u kojima će se glasovati ne mogu se isticati stranački simboli, fotografije, umjetničke slike i drugi simboli i oznake, osim državnih simbola u skladu sa Ustavom Republike Hrvatske i Zakonom o grbu, kao što su: grb Republike Hrvatske, zastava Republike Hrvatske te obilježja gradova odnosno općina sukladno sa statutom grada odnosno općine.
  3. Birački odbor, na svakom biračkom mjestu, dužan je neposredno prije otvaranja birališta, na vidljivom mjestu ispred prostorije u kojoj će se glasovati izvjesiti plakat sa potpunim općinskim odnosno gradskim listama, županijskim listama, listama kotareva s posebnim samoupravnim položajem i listama kandidata koji se biraju pojedinačno u izbornim jedinicama, za koje se glasuje.
  4. Kako bi birač znao u koju će glasačku kutiju ubaciti pojedini glasački listić, birački odbor je dužan na prednju stranu svake glasačke kutije istaknuti glasački listić kojim se glasuje putem te glasačke kutije.

Klasa: 013-01/92-01/08
Urbroj: 56605/93-45
Zagreb, 8. siječnja 1993.
Predsjednik
Milan Vuković, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti