POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA KOMORA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1993. godine - Propisi - arhiva - aktualni propisi - odluka o isključenju ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE GODINE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske. na sjednici održanoj 9. lipnja 1993. godine, donio je
RJEŠENJE

  1. Odbacuje se kao nepravodoban zahtjev Hrvatske demokratske zajednice, Općinske organizacije Pazin, za utvrđivanje odgovornosti oko načina donošenja rješenja Županijske izborne komisije od 12. veljače 1993. godine, podnesen ovom Sudu 19. ožujka 1993. godine.
  2. Ovo će se rješenje objaviti u "Narodnim novinama."

Obrazloženje
Prema članku 39. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine"). broj 13/91) političke stranke, kandidati, najmanje 100 birača ili najmanje 5o/o birača izborne jedinice u kojoj se sprovode izbori ovlašteni su tijekom izbora, odnosno najkasnije do isteka roka od mjesec dana od dana objavljivanja rezultata izbora, zatražiti od Ustavnog suda da u izvršavanju nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora poduzima odgovarajuće mjere, ako se te aktivnosti sprovode suprotno Ustavu i zakonu. Tijekom postupka utvrđeno je da su rezultati izbora, održanih 7. veljače 1993. godine bili objavljeni 10. veljače 1993. godine. Kako je zahtjev za nadzor podnesen Sudu 19. ožujka 1993. godine, dakle nakon proteka roka navedenog u članku 39. Ustavnog zakona, riješeno je kao u izreci ovog rješenja temeljem članka 26. navedenog Ustavnog zakona. Objava ovog rješenja zasniva se na odredbi članka 20. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.
Broj : U-VII-1106/ 1993
Zagreb, 9. lipnja 1993.
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti