POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA KOMORA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1993. godine - Propisi - arhiva - privremeno - zakon o krivičnom ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE GODINE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

MINISTARSTVO FINANCIJA
Na osnovi članka VI. Odluke o uvođenju hrvatskog dinara kao sredstva plaćanja na teritoriju Republike Hrvatske ("Narodne novine", br: 71/91) ministar financija donosi
RJEŠENJE
o obliku i temeljnim obilježjima novčanice od 10000 hrvatskih dinara

  1. Novčanica hrvatskog dinara izdaje se u apoenu od 10000 hrvatskih dinara.
  2. Novčanica od 10000 hrvatških dinara je veličine 67 mm x 130 mm.
  3. Novčanica od 10000 hrvatskih dinara tiskat će se na bijelom zaštičenom papiru s ugrađenim vodenim znakom i zaštitnom niti, tehnikom reljefnog tiska i linijskog dubokog tiska. Novčan1ca od 10000 hrvatskih dinara izgleda ovako:
  4. S lica: zaštitni motivi tiskani su reljefnim tiskom te tehnikom peterobojnog linijskog dubokog tiska. Jedna od boja na licu reflektira se žuto pod ultra ljubičaštim zracima. Obilježja novčanice od 10000 hrvatskih dinara s lica u svemu su ista obilježjima za novčanicu od 5000 hrvatskih dinara iskazanim u Rješenju o obliku i temeljnim obilježjima novčanice od 5000 i 2000 hrvatskih dinara ("Narodne novine", br. 45/92) izuzev u slijedećem: Na lijevoj strani novčanice je na bijeloj površini, u gornjem kutu, oznaka vrijednosti "10000" tiskana reljefnom tehnikom. U lijevom donjem kutu je tiskan znak u obliku slova "X". Unutar vanjske zadebljane stranice znaka otisnuta je oznaka vrijednosti "10000" u negativu, reljefnom tehnikom. Unutar nutarnje stranice znaka otisnute su, u negativu, reljefnom tehnikom dvije paralelne linije. Na donjoj margini gravire tiskan je, u negativu reljefnom tehnikom, u dva retka natpis "DESET TISUĆA"; "HRVATSKIH DINARA". U donjem dijelu novčanice nastavak je višebojne linijske podloge na kojoj je reljefnom tehnikom tiskana oznaka "vrijednosti "10000" i koja završava uz desnu marginu novčanice.
  5. S naličja: obilježja novčanice od 10000 hrvatskih dinara s naličja u svemu su ista obilježjima novčanice od 5000 hrvatskih dinara iskazanim u Rješenju o obliku i temeljnim obilježjima novčanice od 5000 i 2000 hrvatskih dinara ("Narodne novine", br. 45/92) izuzev u slijedećem: U gornjem lijevom kutu tiskana je oznaka vrijednosti "10000", a u donjem dijelu novčanice, u dva retka, natpis "DESET TISUĆA"; "HRVATSKIH DINARA". U donjem dijelu novčanice, u istoj ravni otisnut je grb Republike Hrvatske i oznaka vrijednosti "10000". Na naličju novčanice, u donjem dijelu, linijska podloga razdvojena je bijelom trakom koja je vidljiva na lijevoj strani od ruba novčanice do oboda rozete te na desnoj strani od fragmenta spomenika do ruba novčanice. Unutar bijele trake tiskana je u nizu oznaka vrijednosti "10000". Oznake vrijednosti međusobno su odvojene točkom.
  6. Na licu novčanice lik Ruđera Boškovića tiskan je u tamno zelenoj boji a tonska podloga u duginim bojama žućkastozelena, zelena, plava i roza. Na naličju novčanice motiv spomenika "Povijest Hrvata" tiskan je u zelenkastosmeđoj boji, a tonska podloga u duginim bojama - žuto, zeleno, ljubičasto i crveno.
  7. Ovo rješenje stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 450-08/93-01 /32
Urbroj: 513-04/93-01
Zagreb, 4 svibnja 1993.
Ministar financija
dr. Zoran Jašić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti