POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA KOMORA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1993. godine - Propisi - arhiva - obvezni zakoni - pravilnik o preventivnim ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA - SVE GODINE

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

SPORAZUMI
Vlada Republike Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata javnih djelatnika zakljućili su
SPORAZUM
I.
Ovim sporazumom uređuju se posebna prava javnih djelatnika koja nisu uređena Sporazumom o plačama i ostalim materijalnim pravima radnika (dalje: Sporazum) zaključenih između Vlade Republike Hrvatske, Hrvatske gospodarske komore, Konfederacije nezavisnih sindikata Hrvatske, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Hrvatske udruge sindikata i Matice hrvatskih sindikata javnih djelatnika od 22. ožujka 1993. godine.
II.
Vlada Republike Hrvatske se obvezuje,prijedlog Odluke o koeficijentima iz točke XIII. Sporazuma prije donošenja dostaviti Matici hrvatshih sindikata javnihdjelatniha na očitovanje, te se o mišljenju-i prijedlogu Matice očitovati u pisanom obliku. Nakon usvajanja novih koeficilenata iz točke XIII.Sporazuma, kalkulativng osnovica za plaće korišnika držvanog proračuna iz točke VII. Sporazuma, odgovarat će najnižem koeficijentu 1,00, odnosno njihovoj najnižoj osnovnoj plaći. Odredbe iz stavaka i. i 2. ove točke primjenjivat će se retroaktivno od 1. veljače 1993. godine. Sve razlike koje nastanu temeljem točke VII. stavak 3. Sporazuma revalorizirat će se za rast cijena na malo u razdoblju u kojem se podatak čekao. Ova odredba primjenjuje se i u slučaju kada se korekcija plaća treba obaviti na niže. Akontacija kalkulativne osnovice do primjene stavka 3. ove točke za mjesec veljaču iznosi 61.400 HRD, a za mjesec ožujak 76.740 HRD. Pravne osobe koje se financiraju iz općinskih, gradskih i županijskih proračuna, društvenih fondova i sindikati isplaćivat će plaće na način određen točkom VI. Sporazuma samo do donošenja koeficijenata iz točke XIII. Sporazuma.
III.
Matica hrvatskih sindikata se obvezuje na socijalni mir glede odredbi Sporazuma i odredbi točke II. stavaka 2. do 6. ovog sporazuma, ako se one izvršavaju u cijelosti i na vrijeme.
IV.
Za primjenu, tumačenje i objavu podataka o kalkulativnoj osnovici za tekući mjesec kao i revalorizirane razlike iz točke II. stavka 4. ovog sporazuma formira se komisija od dva člana u sastavu: jedan predstavnik Vlade i jedan predstavnik Matice
V.
Pri provedbi Sporazuma i ovog sporazuma svaka od strana djelovat će u dobroj vjeri vodeći računa o ugledu i interesima druge strane.
VI.
Ovaj sporazum stupa na snagu danom potpisivanja, a važi dok je na snazi Sporazum o plaćama i ostalim materijalnim pravima radnika iz točke I.
Zagreb; 22. ožujka 1993.
Matica Hrvatskih sindikata javnih djelatnika
predsjednik
Vilim Ribić, v .r .
Vlada Republike Hrvatske
potpredsjednik
dr. Mate Granić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti